Kvôli pretrhnutiu priehrady obžalovali v Brazílii ťažobnú spoločnosť

Brazílska prokuratúra vzniesla v utorok obžalobu voči ťažobnej spoločnosti Vale, jej nemeckému audítorovi a 16 jednotlivcom v súvislosti s vlaňajším pretrhnutím zbernej priehrady s banským kalom, ktoré si vyžiadalo 270 obetí na životoch. Informovala o tom agentúra DPA.

21.01.2020 22:19
debata (2)

Brazílska prokuratúra vzniesla v utorok obžalobu voči ťažobnej spoločnosti Vale, jej nemeckému audítorovi a 16 jednotlivcom v súvislosti s vlaňajším pretrhnutím zbernej priehrady s banským kalom, ktoré si vyžiadalo 270 obetí na životoch. Informovala o tom agentúra DPA.

Zberná priehrada pri bani na ťažbu železnej rudy pri meste Brumadinho v štáte Minas Gerais na juhovýchode Brazílie sa pretrhla 25. januára 2019. Milióny ton bahennej masy, odpadu produkovaného pri ťažbe, následne zaplavili areál bane i priľahlú poľnohospodársku krajinu. Vlastníkom bane i pretrhnutej priehrady bola spomínaná spoločnosť Vale.

Prokuratúra oznámila, že Vale a spoločnosť TÜV SÜD, ktorá poskytla vyhlásenie o stabilite hrádze, obžalovala z trestných činov v oblasti životného prostredia.

Šestnásť osôb bolo obvinených z úmyselného zabitia, ako aj z environmentálnych trestných činov.

Spoločnosť TÜV SÜD predtým v utorkovom stanovisku uviedla, že z katastrofy zostáva naďalej „hlboko zarmútená“, ale pripomenula, že vyšetrovanie „skutočných príčin“ tohto nešťastia ešte stále nebolo ukončené.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #súd #priehrada