Smrtiaci vírus z Číny má na konte už 17 obetí, 444 je nakazených

Na 17 mŕtvych sa zvýšil počet obetí nového koronavírusu podobného pôvodcovi ochorenia SARS, ktorý sa šíri z Číny a dosiaľ sa ním nakazili stovky ľudí. Oznámili to predstavitelia čínskej provincii Chu-pej, ktorého metropola Wu-chan je epicentrom vírusu, informovala agentúra AFP.

22.01.2020 06:12 , aktualizované: 22:00
Hongkong čína vírus rúško Foto: ,
Železničná stanica v Hongkongu, 22.1.2020.
debata (14)

„Počet ľudí infikovaných vírusom v provincii Chu-pej je 444, zomrelo 17 ľudí,“ uviedol na tlačovej konferencii námestník guvernéra provincie, ktorého citovala agentúra TASS.

Dnes hlásili nové prípady infekcie aj z Hongkongu, Macaa a Petrohradu.

Tento nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka. „Je možné, že vírus zmutuje, a ochorenie sa bude šíriť ďalej,“ povedala na tlačovej konferencii zástupkyňa riaditeľa čínskej národnej zdravotníckej komisie Li Pin.

Pacienti s týmto vírusom boli už identifikovaní v 13 čínskych provinciách, dodala. Zaznamenaných bolo 149 nových potvrdených prípadov, citovala slová Li Pin agentúra AP. Predpokladaným zdrojom nákazy je trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan. Presná príčina však zatiaľ zistená nebola.

V Petrohrade hospitalizovali dve osoby

V petrohradskej nemocnici hospitalizovali pre podozrenie na nakazenie novým koronovírusom dve osoby, ktoré krátko pred tým prileteli z Číny. S odvolaním sa na úrad petrohradskej vicegubernátorky Anny Miťaninovej o tom v stredu informovala agentúra Interfax.

Hospitalizovaní v Botkinovej klinickej infekčnej nemocnici mali byť občan Ruska a občan Číny, ktorí pred tým prileteli na letisko Pulkovo – údajne zo Šanghaja.

Epidemiológ Gennadij Oniščenko, bývalý šéf úradu pre dohľad nad kvalitou potravín (Rospotrebnadzor), v tejto súvislosti uviedol, že netreba robiť unáhlené závery, pretože ide o „bežný zdravotnícky proces“.

Okrem Číny sa nákaza potvrdila v dvoch prípadoch v Thajsku a po jednom v Japonsku, v Južnej Kórei, USA a na Taiwane. Vo všetkých prípadoch ide o ľudí, ktorí predtým boli v meste Wu-chan. Letiská v Austrálii, Singapure, Hongkongu, na Taiwane, v Japonsku a niektoré v USA zaviedli prísne kontroly osôb prilietajúcich z mesta Wu-chan.

Prvé prípady koronavírusu už majú aj Hongkong a Macao, ktoré je najväčším svetovým centrom hazardných hier. Nákaza v Macau bola potvrdená u 52-ročnej podnikateľky z Wu-chanu, ktorú prijali v miestnej nemocnici v utorok.

WHO zatiaľ nevyhlásila epidémiu nového vírusu za celosvetový stav núdze

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v stredu rozhodla zatiaľ neoznačiť epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách za „stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného rozmeru“. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Komisia odborníkov, ktorá dáva odporúčania WHO, nevidela v stredu dôvod na takéto vyhlásenie, ale napriek tomu sa chce vo štvrtok stretnúť.

Vírus, ktorý vyvoláva príznaky podobné zápalu pľúc, zistili najprv v Číne, ale hlásili ho už aj v Japonsku, na Filipínach, v Južnej Kórei, na Taiwane, v Thajsku a Spojených štátoch.

Mesto Wu-chan zastavilo lety a vlakové spoje smerom von

Čína zastavila lety a železničné spoje smerujúce von z mesta Wu-chan. Dôvodom je šírenie nového vírusu, ktorým sa nakazili už stovky ľudí a ktorý zabil 17 osôb. V stredu o tom informovali čínske štátne médiá, ktoré citovala svetová agentúra AP.

Čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua uviedla, že úrady požiadali ľudí, aby mesto neopúšťali, ak na to nemajú konkrétny vážny dôvod.

Čínske zdravotnícke orgány takisto vyzvali ľudí vo vyše 11-miliónovom Wu-chane, aby sa vyhýbali davom a verejným zhromaždeniam, pretože nové vírusové ochorenie sa môže ďalej šíriť.

Apel bol vydaný v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala skupinu nezávislých odborníkov, aby posúdili, či treba epidémiu nového vírusu vyhlásiť za celosvetový stav núdze.

Severná Kórea pre vírus uzavrie hranice pre zahraničných turistov

Severná Kórea od stredy dočasne uzatvorí svoje hranice pre všetkých turistov zo zahraničia. Ide o preventívne opatrenie v súvislosti s novým koronavírusom. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na cestovnú kanceláriu Young Pioneer Tours, ktorá výlety do KĽDR sprostredkováva.

Vláda v Pchjongjangu tieto správy bezprostredne nepotvrdila a rovnako ani neuviedla, že by sa nákaza novým vírusom vyskytla na území KĽDR.

Severokórejská štátna televízia informovala, že krajina úzko spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), v spolupráci s ktorou sa snaží šírenie vírusu zastaviť, napísala juhokórejská agentúra Jonhap.

Severná Kórea svoje hranice v podobných prípadoch uzatvorila už aj v minulosti. Stalo sa tak napríklad počas epidémie vírusu SARS, ktorý v rokoch 2002 – 2003 zabil takmer 650 ľudí či pri epidémii eboly v roku 2014.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Čína #vírus