Trump by sa bol rád stretol s Gretou aj išiel na proces impeachmentu

Americký prezident Donald Trump povedal na záverečnej tlačovej konferencii na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose, že by sa bol rád stretol so švédskou tínedžerskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou. Zároveň však povedal, že Thunbergová by svoj hnev z nečinnosti pri riešení problémov vyplývajúcich zo zmeny klímy nemala obracať proti Spojeným štátom, uviedli tlačové agentúry AFP a AP.

22.01.2020 15:59
Davos  Trump Foto: ,
Donald Trump na záver zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose.
debata (12)

„Rád by som sa s ňou bol stretol,“ povedal Trump. Bez spomenutia jej mena však tiež poznamenal, že niektorí ľudia, čo sa týka klimatických zmien, „nie sú realistickí“ a snažia sa o kroky, ktoré by narušili život ostatných ľudí. Iné štáty ako USA podľa Trumpa nahádzali do Tichého oceánu tony odpadu, ktorý sa teraz plaví smerom k Spojeným štátom. Na takéto veci by sa mala Greta sústrediť, povedal americký prezident, ktorý v utorok označil klimatických aktivistov za „stálych prorokov skazy“.

Gretina reakcia na seba nenechala dlho čakať, keď vyhlásila, že ona ani jej podporovatelia sa len tak nevzdajú.

Na otázku novinárov k aktuálne prebiehajúcemu procesu impeachmentu v americkom Senáte Trump odpovedal, že by sa na ňom rád zúčastnil. Právnici by mu to však podľa jeho slov neodporúčali. Dodal, že je vecou Senátu, koho si predvolá na vypočutie.

„Rád by som išiel.. sedel v prvom rade a hľadel do ich skazených tvárí,“ povedal Trump novinárom v závere návštevy Davosu. Domnieva sa však, že by s tým právnici mohli mať problém. Celý proces znova označil za „kačicu“ a „hon na bosorky“, ktorý sa začal hneď po jeho zvolení do úradu.

Trump na margo inej témy povedal, že Washington plánuje pridať „niekoľko ďalších krajín“ na kontroverzný zoznam štátov, na ktorých občanov sa vzťahuje zákaz alebo vážne obmedzenia pri vstupe do Spojených štátov. „Pridávame niekoľko krajín. Musíme byť v bezpečí. Naša krajina musí byť v bezpečí,“ uviedol na zasadnutí WEF v Davose. Názvy týchto krajín podľa neho oznámia „veľmi skoro“.

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) predtým informoval, že vláda Spojených štátov plánuje pridať na uvedený zoznam sedem krajín vrátane Nigérie – najľudnatejšej africkej krajiny. Do úvahy podľa neho pripadajú aj Bielorusko, Eritrea, Kirgizsko, Mjanmarsko, Sudán a Tanzánia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Donald Trump #impeachment #Greta Thunbergová #klimatická kríza