Demokrati: Ak Senát oslobodí Trumpa, utrpí celosvetová prestíž USA

Demokrati obvinili v stredu počas procesu impeachmentu v americkom Senáte prezidenta Donalda Trumpa z korupčnej schémy vyvíjania nátlaku na Ukrajinu, čo mu malo pomôcť k znovuzvoleniu za šéfa Bieleho domu. Taktiež varovali, že utrpí celosvetová prestíž USA, ak ho Senát oslobodí, informovala agentúra Reuters.

23.01.2020 06:15
debata (30)

Republikán Trump povedal novinárom vo švajčiarskom Davose, že demokrati nemajú dosť dôkazov na to, aby ho uznali za vinného a zbavili funkcie.

Predseda výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov USA Adam Schiff, ktorý vedie tím žalobcov, uviedol v úvodnej reči, že Trump nútil vlani ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyšetrovať bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna v prípade nepodložených obvinení z korupcie.

„Aby uskutočnil túto korupčnú schému, prezident Trump naliehal na prezidenta Ukrajiny, aby verejne oznámil vyšetrovanie dvoch pochybných obvinení, z ktorého by mal prezident Trump prospech v prezidentskej kampani v roku 2020,“ uviedol Schiff.

Demokrati tvrdia, že Trump sa snažil nájsť špinu na Bidena, favorita pre prezidentskú nomináciu demokratov do novembrových volieb, a na jeho syna Huntera, ktorý bol členom predstavenstva ukrajinskej plynárenskej spoločnosti.

Trump popiera, že by spravil niečo zlé, a jeho republikáni v Senáte vyhlasujú, že jeho správanie nepredstavuje „ťažké zločiny a previnenia“, ktoré môžu byť podľa americkej ústavy dôvodom na odvolanie prezidenta.

Demokrati dostali tri dni na predloženie svojich argumentov. Trumpov právny tím bude mať potom tri dni na vyvrátenie dôkazov v rámci procesu ústavnej žaloby, ktorý sa môže zavŕšiť už na budúci týždeň.

O podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom rozhodla 18. decembra dolná komora Kongresu, v ktorej majú väčšinu demokrati.

Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Prezidenta môže uznať za vinného a odvolať z úradu len Senát, kde však majú väčšinu kresiel (53 zo 100) republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Senát #Donald Trump #prestíž #impeachment