Dostal sa čínsky vírus do Európy? V Škótsku preverujú štyri prípady

Podozrenie na nákazu novým čínskym vírusom preverujú už aj v Európe - je "zvýšená pravdepodobnosť", že nový druh infekcie sa do dostal do Spojeného kráľovstva, konkrétne do Škótska. Vo štvrtok o tom informoval britský minister zdravotníctva Matt Hancock, ktorého citovala britská spravodajská stanica BBC.

23.01.2020 09:38 , aktualizované: 20:17
Hong Kong čína, vírus, cestujúci, hala, stanica, Foto: ,
Cestujúci na vlakovej stanici v Hongkongu.
debata (32)

V Spojenom kráľovstve nie sú známe žiadne potvrdené prípady, pričom táto ostrovná krajina je podľa ministra zdravotníctva „dobre pripravená“ na zvládnutie výskytu nového vírusového ochorenia.

Avšak objavili sa informácie, že v škótskych nemocniciach robia testy štyrom pacientom, u ktorých sa prejavujú príznaky infekcie „čínskym vírusom“. Všetci pacienti mali ťažkosti s dýchaním a počas posledných 14 dní navštívili Wu-chan – stredočínske mesto, ktoré sa pokladá sa pôvodný zdroj nového vírusu.

Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona povedal, že testy sú „čisto preventívne“.

O troch pacientov sa údajne starajú v škótskom Edinburghu, o štvrtého v Glasgowe. Predpokladá sa, že bude trvať niekoľko dní, kým testy potvrdia, či sa títo ľudia nakazili koronavírusom alebo nie.

Singapur potvrdil prvý prípad človeka nakazeného čínskym vírusom

V Singapure bol potvrdený prvý prípad osoby nakazenej novým čínskym vírusom. Nakazenou osobou je 66-ročný Číňan z mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy. Informoval o tom vo štvrtok portál straitstimes.com.

Muž pricestoval do Singapuru spolu s osemčlennou skupinou v pondelok, uviedlo na štvrtkovom brífingu singapurské ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo zdôraznilo, že muž sa nachádza v izolácii a pre verejnosť nepredstavuje nijaké riziko.

Výsledky predbežných testov ukázali, že vírusom sa zrejme nakazila aj 53-ročná žena takisto pôvodom z Číny, ktorá však nebola súčasťou spomínanej skupiny. Výsledky predbežných testov ešte neboli definitívne potvrdené.

Objavili sa aj podozrenia, že vírusom sa nakazil aj syn infikovaného muža vo veku 37 rokov. Zvyšní členovia skupiny čínskych občanov sú momentálne na dva týždne v karanténe a sú monitorovaní. Ministerstvo však dodalo, že nič nenaznačuje, že sa niekto z týchto ľudí vírusom skutočne nakazil.

Po tom, ako sa na letiskách začali robiť skríningy zdravotného stavu všetkých pasažierov prichádzajúcich z Číny, sa počet ľudí, u ktorých existujú podozrenia, že sa vírusom nakazili, zvýšil na 28. Očakáva sa, že vzhľadom na veľký počet letov z Číny do Singapuru ešte dôjde k nárastu nakazených.

Vírusu podľahlo už 18 ľudí

Nový koronavírus v Číne zabil ďalšieho človeka, tentoraz prvýkrát mimo centrálnej provincie Chu-pej. Úmrtie jedného pacienta nakazeného vírusom dnes oznámil zdravotnícky úrad provincie Che-pej na severovýchode Číny. Podľa agentúry Reuters tak počet obetí vírusu stúpol na osemnásť.

Zdravotná komisia provincie v dnešnom vyhlásení uviedla, že 80-ročný pacient zomrel už v stredu, ale do dneška nebolo potvrdené, že bol infikovaný novým vírusom.

Predchádzajúcich 17 obetí bolo hlásených z centrálnej čínskej provincie Chu-pej, z ktorej hlavného mesta Wu-chan sa vírus začal šíriť do ostatných oblastí Číny. Počet potvrdených nakazených už prekročil 630.

Rezort diplomacie informuje, že nebezpečný vírus sa z Číny rozšíril aj do Taiwanu, Južnej Kórei a Thajska

Ministerstvo zahraničných vecí informuje, že nebezpečný vírus sa z Číny rozšíril aj do Taiwanu, Južnej Kórei a Thajska. Príznaky nového typu koronavírusu zahŕňajú horúčku, problémy s dýchaním a kašeľ, pričom najnovšie zistenia potvrdzujú, že vírus sa môže prenášať aj z človeka na človeka. Rezort diplomacie o tom informoval na svojej webovej stránke. Vírus sa pravdepodobne rozšíril v čínskej provincii Hubei, kde sú ním nakazené stovky ľudí a minimálne osemnásť ich zomrelo.

Prvý prípad vírusovej pneumónie zaznamenali na Taiwane, Z toho dôvodu tam zriadili koordinačné stredisko a pripravených je tisíc lôžok v oddelení karantény. Podľa odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je nevyhnutné dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Slováci nachádzajúci sa na Taiwane môžu kontaktovať pohotovostný mobil Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Taipei: +886912204427

Thajsko zaviedlo prísne preventívne hygienické opatrenia a to predovšetkým na letiskách Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket a Chiang Mai. „Aj v súvislosti s nastávajúcim čínskym lunárnym novým rokom, počas ktorého sa očakáva zvýšený príliv turistov do Thajska, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bangkoku vyzýva občanov Slovenskej republiky, aby pred a počas plánovanej cesty do Thajska sledovali miestne a svetové hromadné oznamovacie prostriedky,” informuje ministerstvo. V prípade, že sa Slováci ocitnú v núdzi, môžu kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Bangkoku na tel. čísle +66 81 617 4611

„V Kórejskej republike bol zatiaľ zaznamenaný jeden prípad nákazy a desiatky ďalších sú pod lekárskym pozorovaním. S blížiacimi sa oslavami lunárneho nového roka, ktoré začnú v Kórejskej republike 24.1.2020, sa očakávajú hromadné presuny obyvateľstva a preto letiská v krajine zvýšili karanténny stupeň a u cestujúcich bude vykonávaná prísnejšia zdravotná kontrola,” upozorňuje rezort diplomacie a dodáva, že Severná Kórea už uzavrela hranicu s Čínou.

MZV odporúča Slovákom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

V prípade núdze môžu kontaktovať aj číslo diplomatickej služby MZV v Bratislave +421 2 5978 5978. Prí­padne využiť aplikáciu Svetobežka, ktorá sa dá stiahnuť pre zariadenia s IOS alebo Androidom.

V Pekingu pre vírus zrušili oslavy začiatku nového lunárneho roka

Peking zrušil vo štvrtok v dôsledku šírenia nového smrteľného koronavírusu verejné oslavy príchodu nového lunárneho roka, naplánované v čínskej metropole na nadchádzajúcu sobotu. Čína v tomto čase každoročne zaznamenáva aj hromadné cestovanie ľudí za svojimi príbuznými na sviatky. Informovala o tom agentúra AFP.

Úrady v čínskom hlavnom meste oznámili, že zrušenie osláv je súčasťou opatrení v rámci celoštátneho úsilia zabrániť šíreniu doposiaľ neznámeho koronavírusu.

Pekinská samospráva informovala o zrušení všetkých podujatí pri príležitosti začiatku roka, ktorý sa nesie v znamení kovového potkana. S cieľom „posilniť prevenciu a podporu“ sa nebudú konať ani tradičné chrámové veľtrhy, ktoré každoročne pri príležitosti nového roka lákajú obrovské davy turistov.

Podľa spravodajskej stanice BBC k vypuknutiu nákazy nemohlo v Číne dôjsť v horšom ročnom období. Lunárny nový rok – najväčší sviatok roka – pripadol na nadchádzajúci víkend.

Na novoročné sviatky sa stretáva celá rodina, ide teda o obdobie vyznačujúce sa veľkými presunmi ľudí na území Číny i v ostatných častiach sveta, kde čínske komunity žijú. Iba v Číne samotnej vycestujú stovky miliónov ľudí – často na veľké vzdialenosti -, aby sa dostali domov. Pre mnohých je to jediná dovolenka v roku a zároveň jediný čas na stretnutie so svojimi blízkymi.

Ešte pred zaznamenaním nového vírusu sa očakávalo, že ľudia sa vydajú na približne 440 miliónov ciest vlakmi a takmer 80 miliónov ľudí sa bude prepravovať letecky.

Pre nový vírus uzatvoria aj čínske mesto Chuang-kang

Ďalšie čínske mesto Chuang-kang bude od polnoci miestneho času (18.00 h SEČ) zo štvrtka na piatok uzatvorené v rámci preventívnych opatrení voči šíreniu nového koronavírusu, na ktorý doposiaľ zomrelo 18 ľudí a vyše 630 sa nakazilo. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Od polnoci miestneho času sa v meste Chuang-kang, kde žije 7,5 milióna obyvateľov, do odvolania zastaví verejná doprava a obyvatelia ho nebudú môcť opustiť. Uzatvorená bude hlavná železničná stanica, všetky vozidlá budú kontrolované a zatvorené budú pohostinské zariadenia a kiná.

Už krátko predtým úrady oznámili, že uzatvárajú stredočínske mesto Wu-chan, ktoré je predpokladaným epicentrom šírenia tohto vírusu. Chuang-kang leží približne 70 kilometrov juhovýchodne od Wu-chanu.

V meste E-čou ležiacom oproti Chuang-kangu na opačnom brehu Žltej rieky, v ktorom žije viac ako milión obyvateľov, bude od noci na piatok takisto zatvorená železničná stanica.

Čína pre šíriaci sa koronavírus uzatvorila 11-miliónové mesto Wu-chan

Čína uzatvorila 11-miliónové mesto Wu-chan – epicentrum výskytu nového koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje.

Zdravotníci sa obávajú, že nákaza sa bude šíriť čoraz rýchlejšie vzhľadom na to, že stovky miliónov Číňanov sa presúvajú domov na oslavy lunárneho nového roku, ktorý sa začnú v sobotu.

Miestna samospráva vo Wu-chane uviedla, že zastaví dopravu na všetkých sieťach mestskej dopravy, a vo štvrtok od 10.00 h miestneho času (03.00 h SEČ) sú zastavené aj lety z mesta. Čínske médiá odvysielali zábery, na ktorých je vidieť jeden z najvyťaženejších dopravných uzlov v meste, vlakovú stanicu Chan-kchou – takmer opustenú s uzavretými alebo zatarasenými vstupnými bránami.

Hlavné cesty kontrolujú hliadky, ako povedal pre Reuters jeden z tamojších obyvateľov. Zákaz opustiť mesto však nespomína súkromné autá, ktoré chcú z mesta odísť. Na videách na sociálnych sieťach vidno dlhé rady na benzínových pumpách.

Čínska vláda vyzvala ľudí, aby mesto neopúšťali, ak na to nemajú vážny dôvod. V protiklade s epidémiou SARS (ťažký akútny respiračný syndróm), ktorá sa v rokoch 2002–2003 rozšírila z Číny do vyše desiatky krajín a zabila okolo 800 ľudí, čínska vláda tentoraz obyvateľov pravidelne informuje, aby zabránila šíreniu paniky.

Počet nových prípadov v Číne prudko rastie. Za zdroj nákazy sa pokladá trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan.

India oznámila, že zdravotná sestra v Saudskej Arábii nemá čínsky vírus

Indická zdravotná sestra pracujúca v Saudskej Arábii má pozitívne testy na koronavírus, ale v jej prípade ide o iný kmeň, nie ten, ktorý spôsobuje skazu v Číne. Vo štvrtok o tom informoval indický konzulát v saudskoarabskom meste Džidda.

Konzulát sa odvolal na Tárika al-Azrakího, predsedu saudskoarabskej Vedeckej regionálnej komisie pre kontrolu infekčných chorôb v oblasti Asír, a na Twitteri napísal: „Žena je nakazená vírusom MERS-CoV, nie vírusom 2019-NCoV.“ Označenie 2019-NCoV dostal práve nový koronavírus z čínskeho mesta Wu-chan. Vírus MERS-CoV (koronavírus) spôsobuje vírusové respiračné ochorenie MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Vo štvrtok pôvodne štátny tajomník indického ministerstva zahraničných vecí V. Muraleedharan vyhlásil, že žene testami zistili ten istý vírus, ktorý zabil v Číne už 18 ľudí.

Žena bola jednou zo 100 indických zdravotných sestier pracujúcich v Saudskej Arábii, ktoré podstúpili testy. Médiá uvádzali, že vírusom sa zrejme nakazila, keď sa starala o kolegyňu z Filipín.

WHO tesnou väčšinou nevyhlásila epidémiu nového vírusu za celosvetový stav núdze

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa rozhodla tesnou väčšinou neoznačiť epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách za „stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného rozmeru“. Informovala o tom agentúra AP.

WHO zverejnila svoje rozhodnutie krátko po tom, čo čínske úrady v súvislosti s novým vírusom pristúpili k uzatvoreniu troch miest, ako aj k zrušeniu časti programu pri príležitosti Čínskeho Nového roka, ktorý sa nesie v znamení kovového potkana.

Zdravotnícka organizácia k tomuto rozhodnutiu dospela po tom, čo nezávislí experti strávili dva dni vyhodnocovaním informácií o šírení nového koronavírusu.

„Je príliš skoro na to, aby sme ho (nový vírus) označili za stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného rozmeru,“ uviedol Didier Houssin, predseda núdzovej poradnej komisie WHO. Zdôraznil však zároveň, že výbor bol názorovo „veľmi rozdelený v pomere takmer 50 ku 50“.

Predstavitelia zdravotníckej organizácie taktiež podľa agentúry AFP vyzvali Peking, aby sa postaral o to, že uzatvorenie troch miest „nebude mať dlhé trvanie“.

WHO definuje medzinárodnú hrozbu ako „výnimočnú udalosť“, ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú medzinárodnú reakciu. V minulosti boli takéto stavy vyhlásené počas epidémie vírusu Zika, pandémie prasacej chrípky a detskej obrny.

Ako pripomína AP, stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného rozmeru síce implikuje viac peňazí a zdrojov, ale na druhej strane môže viesť k obmedzeniu cestovania a obchodnej výmeny vo vzťahu k postihnutým krajinám. Posudzovanie toho, či má kríza medzinárodný rozmer, preto so sebou prináša aj vážny politický a ekonomický rozmer.

V roku 2014 napríklad WHO odmietala vyhlásiť pustošivú epidémiu eboly za krízu medzinárodného rozmeru v obavách, že rozhnevá Guineu, Libériu a Sierru Leone.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Wu-chan #koronavírus