Kyjev rokuje s Moskvou o prepustení ďalších väznených Ukrajincov

Kyjev rokuje s ruskými predstaviteľmi o prepustení ďalších občanov Ukrajiny väznených v Rusku a na separatistami ovládaných územiach východnej Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rozsiahle výmeny zajatcov uskutočnili znepriatelené strany už minulý rok.

23.01.2020 13:29
debata (1)

„Už sme začali rokovania s Ruskou federáciou o výmene Ukrajincov – všetkých, vrátane krymských Tatárov a ďalších Ukrajincov, ktorí sa nachádzajú na území Ruska,“ citovala Zelenského vo vyhlásení jeho prezidentská kancelária. Podľa nej ukrajinské úrady momentálne pripravujú zoznamy osôb, ktorých by sa nová výmena mala týkať.

V decembri ukrajinská vláda a proruskí separatisti na východe Ukrajiny vykonali rozsiahlu výmenu zajatcov, pri ktorej bolo prepustených celkom 200 zadržaných osôb. Povstalci pustili na slobodu 76 ľudí, Kyjev 124 zajatcov. V septembri Ukrajina uskutočnila výmenu s Ruskom, pri ktorej bolo na každej strane prepustený 35 osôb.

Posledný deň minulého roka Zelenskyj telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Štátnici sa dohodli, že začnú spolupracovať na výmene zadržiavaných Rusov a Ukrajincov, vrátane tých zadržiavaných na anektovanom Kryme a na území Ruska.

Konečná výmena zajatcov by predstavovala významný krok k vyriešeniu ozbrojeného konfliktu, ktorý si od roku 2014 v Donbase vyžiadal už okolo 13-tisíc ľudských životov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine