Izraelský premiér na Svetovom fóre o holokauste v Jeruzaleme zaútočil na Irán

Piate Svetové fórum o holokauste sa koná v múzeu Jad va-šem, hlavnom izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme. Zúčastňuje sa na ňom niekoľko desiatok hláv štátov a vlád z celého sveta. Zhromaždenie sa koná pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Slovensko na podujatí zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová.

23.01.2020 13:47 , aktualizované: 16:13
izrael jeruzalem fórum princ Charles  rabín... Foto: ,
Britský princ Charles (v strede) a hlavný britský rabín Ephraim Mirvis (vľavo) počas príchodu ma Svetové fórum o holokauste v Jeruzaleme.
debata (8)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes na spomienkovej akcii venovanej obetiam holokaustu povedal, že najviac antisemitským režimom sveta je Irán a že svet by mal preto voči nemu zaujať rozhodný postoj. Zároveň poďakoval Spojeným štátom za to, že sa postavili „tyranom z Teheránu“.

Izraelský prezident Reuven Rivlin pred ním v prejave pri príležitosti 75. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau prirovnal rasizmus a antisemitizmus ku zhubnej chorobe, proti ktorej nie sú imúnne ani demokratické štáty.

„Izrael bude naveky vďačný za obete, ktoré priniesli spojenci počas druhej svetovej vojny. Bez týchto obetí by tu dnes neboli ani žiadni preživší,“ povedal Netanjahu na pietnej akcii v jeruzalemskom pamätníku Jad va-šem. „Pamätáme si však, že pred 80 rokmi, keď Židia čelili skaze, sa k nám svet obrátil chrbtom,“ dodal.

„Židia sa z holokaustu poučili a vedia, že nemôžu brať akékoľvek hrozby ohľadom vyhladenia na ľahkú váhu a musia sa im postaviť, kým sú zvládnuteľné,“ pokračoval Netanjahu a vzápätí označil za najväčšiu hrozbu pre Izrael a za „najviac antisemitský režim na svete“ Irán. „Vyzývam vlády, aby urobili, čo je v ich silách, a Iránu sa postavili.“

Prezident Rivlin hovoril o pretrvávajúcej hrozbe antisemitizmu. Ten sa podľa neho netýka len Židov. „Rasizmus a antisemitizmus sú zhubné choroby, ktoré dokážu zničiť národy a celé krajiny, a žiadna spoločnosť ani demokracia voči nim nie sú imúnne,“ povedal.

Pred začiatkom samotného fóra o 13.30 h miestneho času (14.30 h SEČ) sa v Jeruzaleme konalo mnoho bilaterálnych stretnutí vysokopostavených predstaviteľov jednotlivých štátov.

Izraelský prezident Reuven Rivlin sa stretol s britským princom Charlesom, píše agentúra AP.

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Lídri ocenili kvalitu vzťahov medzi Moskvou a Jeruzalemom, ktoré utužila ruská intervencia vo vojne v susednej Sýrii.

Putin sa v Jeruzaleme stretol aj s matkou mladej Izraelčanky Naamy Issacharovej, odsúdenej v Rusku za držanie a pašovanie drog na sedem a pol roka väzenia. Matke zadržiavanej povedal, že „všetko bude v poriadku“. Otázky jej omilostenia sa však na spoločnej tlačovej konferencii s Netanjahuom nedotkol.

Piate Svetové fórum o holokauste

Na piatom Svetovom fóre o holokauste sú delegácie zo 49 štátov sveta, pričom 41 z nich vedie hlava štátu. Medzi najprominentnejších hostí patria americký viceprezident Mike Pence, ruský prezident Vladimir Putin, britský princ Charles a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Medzi účastníkmi fóra sú aj štyria králi a lídri krajín ako Austrália, Kanada, Nemecko, Taliansko, Ukrajina či Argentína, ako aj vysokopostavení zástupcovia Európskej komisie, Európskej rady a Európskeho parlamentu.

Poľský prezident Andrzej Duda sa odmietol zúčastniť na protest proti tomu, že nedostal priestor na vystúpenie, na rozdiel od svojho ruského kolegu Vladimira Putina, ktorého obvinil zo skresľovania histórie holokaustu a vojny.

Fórum s mottom „Pamätať na holokaust, bojovať proti antisemitizmu“ organizujú kancelária izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, pamätník obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem a nadácia World Holocaust Forum Foundation, ktorú založil filantrop a aktivista Moše Kantor pochádzajúci z Moskvy.

Na bezpečnosť dohliada 10 000 príslušníkov izraelskej polície.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #holokaust #jeruzalem