Búrka Gloria si v Španielsku vyžiadala 13 obetí

Už 13 obetí si vyžiadala búrka Gloria, ktorá od víkendu sužuje Španielsko. Štyri ďalší ľudia sú nezvestní, informoval dnes server denníka El País. Búrka spôsobila tiež značné materiálne škody. Kvôli pomoci postihnutým regiónom sa v piatok mimoriadne zíde španielská vláda. Hladiny riek vytrvalý dážď zvýšil tiež na juhozápade Francúzska.

23.01.2020 22:35
Španielsko počasie dážď sneh víchrica obete Foto: ,
Muž vylieva vodu cez okno domu na zaplavenú ulicu v katalánskom meste Girona 23. januára 2020. Španielsko trápi už od nedele zlé počasie. Východ krajiny zasiahlo krupobitie, sneženie a silný vietor.
debata

Najviac obetí búrky je vo Valencii, kde zahynulo päť ľudí. Štyroch mŕtvych hlási Katalánsko, dvoch Andalúzia a po jednom regióny Kastilia-León a Astúria.

Už od víkendu sužujú najmä východ a severovýchod, ale aj juh Španielska silný dážď, sneženie a krupobitie. Mnoho miest zaplavila voda z rozvodnených riek, najhoršie je na tom teraz Katalánsko. Pod vodou sú napríklad ulice mesta Girona, ktoré leží neďaleko hraníc s Francúzskom. Kvôli problémom s potrubím sa tu naviac veľa domácností ocitla bez stálej dodávky pitnej vody.

Aké veľké škody búrka Gloria napáchala, zatiaľ nie je jasné. Premiér Pedro Sánchez, ktorý dnes navštívil Katalánsko a Mallorku, sľúbil rýchlu pomoc ústrednej vlády všetkých postihnutým oblastiam. Na piatok zvolal Sánchez mimoriadne rokovanie svojej vlády.

Všetci traja mŕtvi, ktorí dnes pribudli do tragickej bilancie, si vyžiadala búrka v Katalánsku. Zahynul rybár, ktorého prekvapila južne od Tarragony obrovská prílivová vlna. V obciach Cabacés a Jorba našli dnes telá dvoch mužov, ktorí sa zrejme utopili v miestnych rozvodnených tokoch. Troch nezvestných naďalej hlásia Baleárske ostrovy, jedného katalánska Girona.

Podľa španielskych meteorológov má krajina už najhoršie za sebou a situácia se bude postupne upokojovať.

V stredu vyhlásili najvyšší stupeň varovania kvôli povodniam tiež na juhozápade Francúzska. Dnes bol v departementoch Aude a Pyrénées-Orientales stupeň nebezpečia znížený na druhý najvyšší, rieky Aude u Narbonne a Agly u Perpignanu sú ďalej rozvodnené. Asi 1500 ľudí, ktorých úrady v departamente Pyrénées-Orientales v stredu evakuovali, se mohlo dnes začať vracať domov.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Španielsko #Gloria