Bulharsko vyhostilo dvoch ruských diplomatov obvinených zo špionáže

Dvaja ruskí diplomati boli dnes vykázaní z Bulharska potom, čo ich bulharská prokuratúra obvinila zo špionáže. Podľa agentúry RIA Novosti to oznámila ruská ambasáda v Sofii. Nedlho predtým bulharská ministerka zahraničia Ekaterina Zacharievová médiám povedala, že diplomati budú zrejme vyhlásení za nežiaduce osoby. Moskva v reakcii uviedla, že si vyhradzuje právo na adekvátnu odpoveď. Vo štvrtok bulharská justícia troch iné ruských občanov obvinila z pokusu o otrávenie troch Bulharov.

24.01.2020 16:48
debata (1)

„Dostali sme listy od prokuratúry s obvineniami,“ uviedla Zacharievová. „Urobíme kroky, ktoré máme povinnosť podniknúť, a pravdepodobne ich prehlásime za nežiaduce osoby,“ dodala s tým, že si kvôli prípadu ešte dnes predvolá ruského veľvyslanca.

Ambasádor Anatolij Makarov po návšteve na ministerstve podľa spravodajského serveru 24 časa potvrdil, že dotyční diplomati sú v Bulharsku „persona non grata“ a dostali 48 hodín na odchod. Dodal pritom, že vzhľadom na nadchádzajúci víkend obaja krajinu opustia až v pondelok.

Generálny prokurátor Ivan Gešev predtým oznámil, že odovzdal ministerstvu zahraničia informácie o ruských diplomatoch v Bulharsku, ktorí vykonávali špionáž proti tejto krajine. Nemôžu byť ale formálne stíhaní, pretože ich chráni diplomatická imunita.

Podľa Geševa ide o zamestnanca konzulárneho oddelenia na ruskej ambasáde a zamestnancov ruského obchodného zastúpenia v Sofii. Prvý údajne v posledných troch rokoch zbieral informácie z bulharského politického prostredia, druhý sa zameriaval na energetiku, uviedol denník Dnevnik.bg. Server 24 časa spresnil, že jedným z vypovedaných je prvý tajomník konzulárneho oddelenia ruského veľvyslanectva.

Činnosť ruských spravodajských služieb v Bulharsku bola zrejme dôvodom, prečo vo štvrtok bulharská justícia obvinila troch Rusov, že sa v roku 2015 pokúsili otráviť „neidentifiko­vateľnou organofosforovou látkou“ troch bulharských občanov. Na trojicu Rusov bol vydaný medzinárodný zatykač.

Všetci traja napadnutí Bulhari, ktorí boli aktívni v obchode so zbraňami, mali vážne zdravotné problémy, ale prežili. Jeden z otrávených prokuratúre povedal, že má dôvod domnievať sa, že látka, ktorá bola použitá proti nemu, je podobná nervovo paralytickej látke novičok, ktorej bol v anglickom Salisbury vystavený bývalý ruský špión Sergej Skripal a jeho dcéra Julija.

Bulharsko, ktoré za sovietskych čias patrilo k najvernejším satelitom Moskvy, je teraz členom Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Naďalej má však úzke kultúrne a historické väzby na Rusko, ktoré zostáva jeho najväčším dodávateľom energií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Bulharsko #vyhostenie