Netanjahu: Trumpov mierový plán pre Blízky východ bude 'historický'

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu očakáva, že mierový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu bude "historický". K záležitosti sa vyjadril v sobotu pred cestou do Washingtonu, píše agentúra AFP.

26.01.2020 09:12 , aktualizované: 22:13
Donald Trump / Benjamin Netanjahu / Foto: ,
Na archívnej snímke z marca 2019 americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu
debata (29)

„Takáto príležitosť prichádza len raz v dejinách a nemožno ju premeškať… Som plný nádeje, že sme na pokraji historickej chvíle v análoch nášho štátu,“ vyhlásil Netanjahu, ktorého Trump pozval na rozhovory o svojom pláne v utorok v Bielom dome.

Trump vo štvrtok povedal, že svoj dlhoočakávaný mierový plán pre Blízky východ zverejní krátko pred schôdzkou s Netanjahuom vo Washingtone. „Je to skvelý plán. Je to plán, ktorý by naozaj fungoval,“ uviedol Trump.

Pozvánku na rozhovory v Bielom dome dostal aj Netanjahuov hlavný politický súper, opozičný líder Benny Ganc. Ten v sobotu oznámil, že s Trumpom sa stretne už v pondelok a následne sa vráti do Izraela. Netanjahu by podľa izraelských médií mal rokovať s americkým prezidentom v pondelok a v utorok, informovala agentúra DPA.

Ganc na tlačovej konferencii v Tel Avive tiež povedal, že „mierový plán pripravený prezidentom Trumpom sa zapíše do histórie ako významný medzník“. Podľa vlastných slov očakáva, že táto iniciatíva umožní „rôznym aktérom na Blízkom východe, aby sa konečne posunuli k historickej regionálnej dohode“.

Predstavitelia americkej administratívy podľa Trumpa „v krátkosti“ hovorili o mierovom pláne aj s Palestínčanmi. Tí už vopred americký plán odmietli a obvinili Biely dom z nespravodlivého nadŕžania Izraelu po tom, ako Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Palestínčania hrozia

Palestínski lídri v nedeľu pohrozili, že po očakávanom zverejnení amerického blízkovýchodného plánu odstúpia od kľúčových ustanovení mierových dohôd s Izraelom. Informovala o tom agentúra AFP.

Palestínčania americký plán vopred odmietli a obvinili Biely dom z nespravodlivého nadŕžania Izraelu po tom, ako Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu.

Hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Iríkat v nedeľu povedal agentúre AFP, že ak Trump zverejní svoj plán, Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) si vyhradzuje právo „odstúpiť od dočasnej dohody“, ktorá je súčasťou mierových dohôd s Izraelom podpísaných v rokoch 1993–1995.

Hrozba sa týka dočasnej izraelsko-palestínskej dohody, známej pod označením Oslo II, ktorá stanovila rozsah palestínskej autonómie v Predjordánsku a pásme Gazy. Podľa Iríkata by sa v prípade realizácie Trumpovho plánu premenila „dočasná okupácia“ palestínskych území na trvajú okupáciu.

V podobnom zmysle sa v nedeľu vyjadrilo aj palestínske ministerstvo zahraničných vecí. Plán amerického prezidenta je podľa neho „komplotom storočia“, ktorého cieľom je zlikvidovať palestínsku otázku. Zdôraznilo, že Trumpov plán nepodporí ani jediný Palestínčan.

Vodca radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Ismáíl Haníja v nedeľu varoval, že plán Donalda Trumpa môže viesť k obnoveniu násilia na palestínskych územiach. Trumpov mierový plán je podľa neho odsúdený na neúspech. Haníja súčasne vyzval všetky palestínske frakcie, aby zaujali k americkému plánu spoločný odmietavý postoj.

Prezident Trump naopak dúfa, že Palestínčania napokon na jeho plán pristúpia, pretože obsahuje mnoho pozitívnych stimulov. Netají sa pritom tým, že by rád dosiahol uzavretie konečnej mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi. Čo konkrétne Trumpova iniciatíva obsahuje, zatiaľ nie je známe.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Benjamin Netanjahu #Donald Trump #mierový plán #izraelsko - palestínsky konflikt