Čína bleskovo stavia nemocnicu. Po štyroch dňoch stojí prvá budova

Robotníci v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa šíri nový druh koronavírusu, dokončili po štyroch dňoch práce prvú budovu novo vznikajúcej nemocnice.

28.01.2020 05:22
China Outbreak Foto: ,
Čínsky premiér Li Kche-čchiang s robotníkmi, ktorí stavajú nemocnicu vo Wu-chane, odkiaľ sa rozšíril nový typ koronavírusu do sveta.
debata (149)

Kompletné zariadenie má už o necelý týždeň začať slúžiť pacientom nakazeným vírusom 2019-nCoV, ktorý si zatiaľ v Číne vyžiadal najmenej 106 obetí a nakazilo sa ním takmer 4000 ľudí. Na facebooku to uviedol čínsky vládny Ľudový denník, ktorý zverejnil aj zostrih z pokračujúcej stavby.

Výstavba novej nemocnice nazvanej Chuo-šen-šan, ktorá bude zložená z predpripravených stavebných prvkov, sa začala minulý štvrtok. Pôvodne sa hovorilo o tom, že úrady chcú nemocnicu s až 1000 lôžkami postaviť za šesť dní. Nové zariadenie totiž malo prekonať nemocnicu v Pekingu, ktorá bola v roku 2003 pri epidémii SARS (akútny respiračný syndróm) dokončená za týždeň.

Ľudový denník však uvádza, že by hotovú nemocnicu Chuo-šen-šan mala prevziať armáda 2. februára, teda desať dní po začatí prác. Vo Wu-chane pritom od soboty súbežne vzniká ďalšia nemocnica pomenovaná Lej-šen-šan, ktorá by mala mať kapacitu 1300 až 1500 lôžok. Jej dokončenie je plánované na 5. februára.

Na obrázkoch a videách zo stavby sú vidieť desiatky bagrov a nákladných vozidiel, medzi ktorými sa pohybujú stovky robotníkov a inžinierov v reflexných vestách. Pracuje sa nepretržite 24 hodín denne, na jednej smene sa môže podieľať až 2000 ľudí naraz.

„Čína už v minulosti zvládla dokončiť monumentálne projekty, ako je tento,“ povedal britskému spravodajskému webu BBC Yanzhong Huang z americkej neziskovej organizácie Rada pre medzinárodné vzťahy (CFR). „Táto autoritárska krajina stojí na spôsobe riadenia zhora nadol. Vie prekonať byrokratické a finančné prekážky a sú schopní uviesť do pohybu všetky (potrebné) zdroje,“ dodal.

Nemocnica postavená v Pekingu v roku 2003 je stále považovaná za najrýchlejšie postavenú na svete. Po týždni prác vyrástlo na predtým prázdnej parcele zariadenie so záchodmi na každom oddelení, vybavené röntgenom či počítačovým tomografom (CT). V nemocnici bola tiež jednotka intenzívnej starostlivosti a laboratórium. Lekári v nej ošetrili sedminu všetkých nakazených vírusom SARS.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Wu-chan #koronavírus