Britániu sužuje búrka Dennis, povodne hrozia trom stovkám miest

Búrka Dennis dnes s plnou silou udrela na Britské ostrovy. Priniesla so sebou prudký vietor a silné lejaky, spôsobila záplavy a vážne škody na majetkoch. Meteorológovia vydali varovanie pred záplavami pre tri stovky miest po celej Británii, najväčšie nebezpečenstvo hrozí v južnom Walese, kde vydali červenú výstrahu. Pred silným vetrom, ktorý by mohol dosahovať až 120 kilometrov za hodinu, celú západnú časť krajiny varovali aj meteorológovia v Írsku. Druhý najvyšší stupeň varovania pre záplavy platí aj vo francúzskom Bretónsku. V severnom Atlantickom oceáne boli v sobotu obrovské, až 30-metrové vlny.

15.02.2020 17:45 , aktualizované: 16.02.2020 17:14
debata (15)

Britská meteorologická služba vydáva najvyššiu – červenú – výstrahu iba pokiaľ predpokladá, že počasie môže predstavovať „ohrozenie životov“. Je to prvýkrát, čo služba vydala takéto upozornenie od decembra 2015. O niekoľko hodín neskôr bola úroveň varovania znížená, i keď aj podľa tohto stupňa hrozia vážne záplavy.

Meteorológovia predpovedali, že v južnom Walese môže napršať až 140 mm zrážok. V tejto oblasti sa už rozvodnilo viacero riek. Hoci prognózy očakávajú kulmináciu zrážok v nedeľu večer, varovania pred povodňami zostanú v platnosti naďalej. Pôda na Britských ostrovoch je totiž stále nasýtená po minulotýždňových lejakoch v dôsledku víchrice Ciara.

Víchrica Ciara na Britských ostrovoch spôsobila rozsiahle škody, podľa niektorých odhadov by ale následky víchrice Dennis mohli byť ešte horšie.

Severné Írsko má dnes podľa britských meteorológov to najhoršie za sebou, Škótsko, Anglicko a Wales sa ale ďalej potýkajú so silným vetrom a výdatným dažďom. Rieky a potoky by sa ale z brehov mohli vyliať aj na ďalších tristo miest po celom Spojenom kráľovstve.

V sobotu obyvateľom grófstva West Yorkshire, kde pred týždňom napáchala búrka Ciara veľké škody, pomáhala s prípravami na možné záplavy armáda. Kvôli silnému vetru zrušili aerolinky EasyJet a British Airways cez víkend celkovo cez štyri stovky letov. S problémami sa kvôli tomu potýkali desiatky tisíc cestujúcich.

V sobotu záchranári z mora pri pobreží Kentu vytiahli pri dvoch oddelených akciách dvoch mŕtvych. Iba v jednom prípade dávajú podľa BBC úmrtia do súvislosti s búrlivým počasím.

Druhý najvyšší stupeň varovania platí aj na celom západnom pobreží Írska, kde hrozí zaplavenie pobrežných miest a dedín. Írska polícia vyzvala, aby ľudia na pláže na západnom pobreží radšej vôbec nechodili.

Búrka Dennis sa bude dnes postupne presúvať nad kontinent. Druhý najvyšší stupeň varovania pred dažďom a povodňami preto vyhlásili tiež meteorológovia vo Francúzsku. Platí pre dve departementy v Bretónsku.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Atlantický oceán #búrka Dennis