Ozbrojenci zabili v Burkine Faso 24 ľudí, troch uniesli

Skupina ozbrojencov zabila v nedeľu v Burkine Faso 24 ľudí, medzi nimi i pastora, a uniesla troch ďalších. Útok sa odohral v meste Pansy vo východnej provincii Yagha a vyžiadal si aj najmenej 10 zranených, uviedol pre agentúru AP Sihanri Osangola Brigadie, starosta obce Boundore.

17.02.2020 15:04
debata (2)

Zhruba 20 útočníkov rozdelilo neďaleko protestantského kostola mužov od žien, z obchodov ukradli olej a ryžu a tri mladé osoby, ktoré uniesli, prinútili, aby im ukradnutý tovar pomohli odviezť na motorkách. Podľa nemenovaného vládneho predstaviteľa v meste Dori, ktoré sa nachádza 180 kilometrov od miesta útoku, útočníci zabili kresťanov aj moslimov a potom podpálili kostol.

Cirkevní lídri sa v nepokojnej západoafrickej krajine už v minulosti stali obeťami viacerých útokov. Minulý týždeň v provincii Yagha útočníci zabili jedného pastora na dôchodku a druhého uniesli.

Násilie páchané extrémistami je v Burkine Faso na vzostupe. Vlani zomrelo pri cielených útokoch viac ako 1 300 civilistov, čo je sedemnásobne viac ako rok predtým, uvádza nezisková organizácia Armed Conflict Location and Event Data Project.

Burkina Faso – jedna z najchudobnejších krajín sveta – sa ocitla na frontovej línii džihádistickej vzbury, ktorá sa rozmáha v africkom regióne Sahel. Podľa údajov OSN zahynulo vlani pri džihádistických útokoch v Burkine Faso, susednom Mali a Nigeri dokopy takmer 4000 ľudí. Ozbrojené sily týchto krajín sú slabé a zápasia s nedostatočným vybavením, výcvikom i financovaním, konštatovala AFP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Afrika #Burkina Faso