Británia druhý deň čelí záplavám, búrka Dennis zasiahla aj Nemecko

Británia sa druhý deň potýka so záplavami a komplikáciami v doprave po výdatných dažďoch, ktoré v nedeľu priniesla búrka Dennis. Výstrahy kvôli veľkej vode dnes ráno ďalej platili na viac ako 300 miestach v krajine, v piatich prípadoch meteorológovia označili situáciu za životu nebezpečnú. Agentúra AP informovala, že v Nemecku najmenej deväť ľudí utrpelo zranenia pri dopravných nehodách spojených s extrémnym počasím.

17.02.2020 16:45
Británia Dennis búrka voda vietor počasie Foto:
Na snímke je vodou zaplavené mestečko Tenbury Wells v Anglicku 17. februára 2020.
debata

Britské ostrovy Dennis naplno zasiahol v nedeľu. V Aberdarone na západnom pobreží Walesu namerali rýchlosť vetra 146 kilometrov za hodinu, zatiaľ čo na mnohých miestach v Anglicku cez víkend spadol dvojnásobok zrážok oproti priemeru pre celý mesiac február. Búrka spôsobila chaos v cestnej i železničnej doprave, vyžiadala si zrušenie stoviek letov a najmenej jednu obeť.

Aj v nočných hodinách záchranári evakuovali obyvateľov zaplavených domov a vláda následne opäť aktivovala systém čerpania krízovej finančnej pomoci. Od úradov prichádzali varovania, že hladiny niektorých riek môžu ešte do utorka stúpať, hoci dážď už ustal.

„Bezprecedentné“ záplavy podľa miestnej vládnej agentúry pre životné prostredie zažíva Wales, veľmi vážne zasiahnuté je tiež povodie rieky Severn alebo sever Anglicka. „Mám 53 a nikdy som nič podobné nevidel,“ povedal BBC fotograf Nick Evans vo východoanglickom mestečku Hereford.

Kvôli novým ťažkostiam sa opäť objavujú otázky ohľadom investícií vlády do zanedbávaných protipovodňových opatrení. Nový minister životného prostredia George Eustice dnes hovoril o miliardách libier vyhradených na tento účel pre nasledujúce roky, zatiaľ čo v nedeľu pri návšteve regiónu Yorkshire konštatoval, že vláda „nemôže ochrániť všetkých“.

„Bohužiaľ stále častejšie čelíme týmto extrémnym prejavom počasia. Pri tejto konkrétnej búrke sú dopady badateľné po celej krajine, pretože prišla tesne po iných búrkach a pôda už bola nasiaknutá,“ povedal minister pre stanicu BBC. Len pred týždňom Britániu zasiahla ničivá búrka Ciara, ktorá napáchala škody aj v rade ďalších európskych krajín.

Záplavy sužujú aj Škandináviu a Pobaltie

Búrka Dennis sa podobne ako Ciara z ostrovov presúvala na východ, pričom pôsobila problémy vo Francúzsku, Nemecku, Škandinávii aj v Pobaltí.Silný vietor a dážď spôsobili v pondelok záplavy pozdĺž pobrežia Severného mora, pričom na mnohých miestach Škandinávie a Pobaltia došlo aj k výpadkom elektriny a uzavretiu ciest, informovala agentúra AP.

V Nórsku zatvorili viacero ciest i priechodov. V susednom Dánsku bolo zaplavené mesto Kolding na juhozápade krajiny a jeho okolie. Na mieste zasahovali záchranári, ktorí odčerpávali vodu zo suterénov a zastaviť záplavy sa pokúšali aj pomocou vriec s pieskom.

V Estónsku sa bez elektriny ocitlo približne 1200 domácností, informovala pobaltská tlačová agentúra BNS.

Na nemeckých cestách podľa AP pri nehodách spojených s počasím utrpelo zranenia najmenej deväť osôb, z toho časť vážne. Do spadnutého stromu narazil tiež prímestský vlak so 67 pasažiermi, nikomu sa ale nič nestalo. Už druhýkrát za tento mesiac sa tiež ocitol pod vodou rybí trh v Hamburgu.

Vo Francúzsku dnešná predpoveď tiež hlásila silný dážď a vietor, meteorologická služba však vydávala iba výstrahy najnižšieho, žltého stupňa. Už v nedeľu večer sa kvôli búrke ocitlo bez elektriny 45 000 francúzskych domácností, pričom do rána bilancie klesla na zhruba 20 000 odberateľov. Komplikácie zasiahli aj železničnú dopravu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #Veľká Británia #dážď #záplavy #búrka Dennis