Z lode Diamond Princess bude môcť v stredu vystúpiť zhruba 500 ľudí

Približne 500 pasažierov, u ktorých testy nepotvrdili nákazu novým druhom koronavírusu, bude môcť v stredu opustiť výletnú loď Diamond Princess (Diamantová princezná), nachádzajúcej sa už od začiatku februára v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama. Oznámil to v utorok predstaviteľ japonského ministerstva zdravotníctva, ktorého citovala agentúra AFP.

18.02.2020 06:20 , aktualizované: 21:26
debata (11)

„Počet osôb (ktoré v stredu loď opustia) sa mení, najmä preto, že je to na samotných pasažieroch (či z lode odídu),“ povedal tento predstaviteľ novinárom. „Bude ich však okolo 500,“ dodal.

Umožnené opustiť loď bude v stredu len ľuďom, u ktorých testy nepreukázali výskyt koronavírusu a zároveň neboli v blízkom kontakte so žiadnou nakazenou osobou. Mnohými z nich sú Japonci.

„Domov pôjdu hromadnou dopravou, avšak na miesta, ako napríklad na stanice, ich privezie autobus,“ uviedol predstaviteľ ministerstva. Spresnil, že na osoby, ktorým bude povolené z lode vystúpiť, sa nebudú vzťahovať nijaké obmedzenia. „Nebudú mať zakázané chodiť von,“ dodal.

Agentúra AFP v tejto súvislosti dodáva, že nie všetci, ktorým bude povolené loď opustiť, z nej vystúpia hneď, ako to bude možné. Viaceré krajiny, ktorých občania sú na tejto lodi, totiž avizovali, že ich evakuujú. Títo pasažieri tak na lodi pravdepodobne zostanú až do príletov jednotlivých evakuačných lietadiel.

„Členovia posádky z lode vystúpia až po tom, ako odídu všetci títo pasažieri, pričom okolnosti sa ešte dohadujú so spoločnosťou, ktorá loď prevádzkuje,“ uviedol predstaviteľ ministerstva.

Nákaza sa do utorka potvrdila u 542 pasažierov lode Diamond Princess. V karanténe v jokohamskom prístave je od 5. februára po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Na koronavírus zomrel riaditeľ nemocnice vo Wu-chane, hlásia už 1868 úmrtí

Riaditeľ nemocnice v čínskom meste Wu-chan, metropole stredočínskej provincie Chu-pej, považovanej za epicentrum šírenia nového koronavírusu, tomuto ochoreniu v pondelok miestneho času podľahol. S odvolaním sa na štátne médiá o tom informovala agentúra DPA.

Liou Č'-ming, riaditeľ nemocnice Wu-čchang vo Wu-chane, zomrel na nový druh koronavírusu, ktorým sa v Číne doposiaľ infikovalo vyše 72 000 ľudí, informovala čínska štátna tlačová agentúra CNS na sociálnej sieti Weibo, podobnej Twitteru. Správa bola neskôr odstránená.

Minulý týždeň čínske úrady informovali, že novým koronavírusom sa v Číne nakazilo vyše 1700 zdravotníkov, pričom najmenej šesť z nich tomuto ochoreniu podľahlo.

V utorok čínska Národná zdravotnícka komisia oznámila, že počet úmrtí dosiahol 1868, pričom za uplynulých 24 hodín bolo hlásených 1886 nových prípadov nákazy a ďalších 98 úmrtí. Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom podľa najnovších údajov infikovalo vyše 72 436 ľudí.

Za uplynulých niekoľko dní došlo k miernemu poklesu počtu nových prípadov nákazy, ako aj úmrtí.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok povedal, že hoci počet novoinfikovaných zjavne klesá, ešte je priskoro povedať, či tento pokles bude pokračovať.

Rusko dočasne zakáže vstup občanov Číny na svoje územie

Rusko s platnosťou od štvrtka 20. februára prestane dočasne púšťať do krajiny občanov Číny. V utorok o tom informovala podpredsedníčka vlády pre zdravotníctvo Tatiana Golikovová. Podľa agentúry AFP ide o drastické opatrenie ruskej vlády s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

„Od 20. februára 2020 od 12.00 h miestneho času bude dočasne pozastavený vstup všetkých čínskych občanov cez ruské štátne hranice v prípade pracovných ciest, súkromných ciest, štúdia a cestovného ruchu,“ uviedla podľa ruských médií vo vyhlásení Golikovová.

Ruská vláda už začiatkom februára pozastavila bezvízový styk pre čínskych turistov a tiež vydávanie pracovných víz pre občanov Číny. Moskva medzičasom evakuovala svojich občanov z mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, ktoré je epicentrom nákazy.Rusko uzavrelo svoje hranice taktiež s Mongolskom a pozastavilo vlakové spojenie so Severnou Kóreou (KĽDR).

WHO: Stratégia Číny oddialila rozšírenie koronavírusu do cudziny o 2 až 3 týždne

Prísne zdravotnícke opatrenia Číny oddialili šírenie nového koronavírusu v krajine o dva až tri dni a v zahraničí o dva až tri týždne, vyhlásila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) so sídlom v Ženeve. Pri týchto tvrdeniach sa opiera o výpočty svojej siete odborných poradcov, uviedla tlačová agentúra DPA.

„Práve teraz je strategický a taktický prístup v Číne tým správnym prístupom,“ povedal šéf núdzových operácií WHO Mike Ryan novinárom, keď sa ho pýtali na pozorovanie a hodnotenie karantén i ďalších zdravotníckych opatrení pri epidémii ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom.

Ryan mal však menej pozitívnych slov o prístupe Japonska k výletnej lodi Diamond Princess, na ktorej palube sa tento vírus šíri a ktorá je v karanténe pri pobreží japonského mesta Jokohama.

„Situácia, ktorá sa odvíja na lodi, je poľutovaniahodná,“ vyhlásil Ryan. Dodal, že lode a hotely sú pritom známe ako prostredia náchylné na šírenie nákazlivých chorôb. Bude dôležité poučiť sa z tohto prípadu, upozornil Ryan.

WHO znamenala 92 prípadov prenosu z človeka na človeka mimo Číny

V 12 krajinách mimo Číny bolo zaznamenaných už 92 prípadov prenosu nového koronavírusu SARS-CoV-2 z človeka na človeka. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa o tom informovala agentúra Reuters.

Šéf WHO v tejto súvislosti zdôraznil, že organizácia nezaznamenala pretrvávajúce lokálne šírenia vírusu až na niekoľko špecifických prípadov, akým je napríklad výletná loď Diamond Princess. Toto plavidlo sa momentálne nachádza v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama, pričom na jeho palube bolo potvrdených už 542 prípadov nákazy novým koronavírusom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Wu-chan #koronavírus