Lekári poukazujú na zlé zaobchádzanie so zadržiavaným Assangeom

Viac ako 100 lekárov v pondelok vyzvalo Britániu, aby ukončila "utrpenie" Juliana Assangea vo väznici, kde čaká na vydanie do USA na základe obvinení zo špionáže, informovali o tom v utorok agentúra AFP a stanica Sky News.

18.02.2020 09:59
debata (24)

„Odsudzujeme mučenie Assangea. Odsudzujeme popieranie jeho základných práv na primeranú zdravotnú starostlivosť,“ napísala skupina 117 lekárov a psychológov v liste zverejnenom v odbornom časopise The Lancet.

Lekári takisto tvrdia, že zakladateľ spoločnosti WikiLeaks Assange je v zlom zdravotnom stave.

Assange čelí v Spojených štátoch súvislosti so špionážou 18 bodom obžaloby a hrozí mu trest odňatia slobody v trvaní 175 rokov. Žiadosť o jeho vydanie do USA začne londýnsky súd prerokúvať v pondelok 24. februára. Spojené štáty požadujú Assangeovo vydanie v súvislosti so zverejnením tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentov.

Viac než 130 osobností – politikov, umelcov a novinárov – vyzvalo 6. februára britské úrady, aby väzneného zakladateľa organizácie WikiLeaks prepustili.

Assangea zadržali v Británii v apríli 2019. Dovtedy žil takmer sedem rokov na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, čím chcel zabrániť svojmu možnému vydaniu do USA.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) na svojej webovej stránke vyjadrila nesúhlas s Assangeovým vydaním a poukázala na Assangeov prínos pre žurnalistiku. Zverejnenie tajných dokumentov médiami bolo podľa RSF vo verejnom záujme a nešlo o špionážny čin.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange