Bezos dá na ochranu klímy 10 miliárd dolárov

Nejaký čas to trvalo, ale aj najbohatší človek na svete sa v záujme ochrany klímy napokon udrel po vrecku. Multimiliardár a šéf spoločnosti Amazon Jeff Bezos prisľúbil desať miliárd dolárov na boj proti klimatickým zmenám. Od leta začne Bezos Earth Fund financovať výskum vedcov, osvetu aktivistov a prácu mimovládok, ktoré sa usilujú o ochranu prírody.

19.02.2020 11:00
Jeff Bezos Foto: ,
Jeff Bezos
debata

„Klimatická zmena predstavuje pre našu planétu najväčšiu hrozbu. Chcem spolu s ostatnými pracovať na rozširovaní známych spôsobov a objavovaní nových spôsobov boja proti ničivým následkom klimatických zmien,“ vyhlásil na sociálnej sieti Instagram 56-ročný Bezos, ktorého majetok sa odhaduje vyše 130 miliárd dolárov.

Avizovaný dar na boj proti klimatickým zmenám je podľa BBC takmer osmina z jeho imania. „Môžeme zachrániť Zem. Bude si to vyžadovať spoločné úsilie veľkých spoločností, malých firiem, štátov, svetových organizácií a samotných ľudí. Zem je niečo, čo máme všetci spoločné. Poďme ju chrániť spoločne,“ dodal.

Americký miliardár sa v porovnaní s inými multimilionármi filantropii doteraz veľmi nevenoval. Jeho zatiaľ najväčším darom boli dve miliardy dolárov, ktoré dal predvlani na pomoc rodinám bez domova a na financovanie predškolského vzdelávania detí z chudobných štvrtí.

Predtým bol terčom kritiky aj za to, že nepodpísal výzvu Giving Pledge, za ktorou je Bill Gates a Warren Buffetta. Multimiliardári v nej sľubujú, že sa počas života vzdajú polovice svojho majetku v prospech charity.

Na svojho šéfa začali dávnejšie tlačiť aj niektorí zamestnanci Amazonu. Stovky z nich podpísali verejnú výzvu, aby Amazon drasticky znížil svoju uhlíkovú stopu. Bezosov osobný dar vo výške 10 miliárd dolárov nasleduje po vlaňajšom „klimatickom prísľube“ Amazonu, na základe ktorého sa má spoločnosť stať do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Súčasťou prísľubu je splnenie cieľov Parížskej dohody desať rokov pred stanoveným záväzkom a nákup 100-tisíc elektrických nákladných áut. Znižovanie uhlíkovej stopy je pre on-line spoločnosť, ktorá zabezpečuje dodávku asi 10 miliárd kusov tovarov ročne, náročná úloha.

Hoci Bezosovo založenie fondu na financovanie boja proti klimatickým zmenám si vyslúžilo pochvalu, mnohí jeho kritici upozorňujú aj na iný aspekt – podporu obchodu s ropou a so zemným plynom. Navyše Bezos len nasledoval iných miliardárov ako Gatesa a Buffetta.

Časť zamestnancov Amazonu, ktorá vyzýva na ochranu klímy a životného prostredia, Bezosovu iniciatívu ocenila len čiastočne. Zamestnanci Amazonu za klimatickú spravodlivosť totiž upozornili práve na Bezosovu podporu ropného priemyslu.

„Tlieskame filantropii Jeffa Bezosa, ale jedna ruka nemôže dávať a druhá brať. Kedy Amazon prestane podporovať ropné spoločnosti, ktoré pustošia Zem stále ďalšími ropnými a plynovými vrtmi? Kedy Amazon prestane financovať analytické centrá, ktoré popierajú klimatickú zmenu? Ukáže nám Jeff Bezos skutočné vodcovstvo alebo sa bude naďalej podieľať na zrýchľovaní klimatickej krízy, domnelo sa pokúšajúc pomôcť?“ uviedli vo svojej reakcii Zamestnanci Amazonu za klimatickú spravodlivosť.

Z radov zamestnancov Amazonu sa už niekoľko mesiacov ozýva kritika na firemnú klimatickú politiku. Vlaňajší klimatický prísľub znižovať uhlíkovú stopu prišiel tiež až na poslednú chvíľu, deň predtým, ako vyše 1 700 zamestnancov malo v úmysle opustiť spoločnosť, ak neoznámi opatrenia na znižovanie svojich emisií skleníkových plynov.

Zamestnanci Amazonu teraz s poukázaním na vyhlásenie svojho šéfa odkázali aj zamestnancom iných firiem – snaha o zmenu prístupu ku klimatických zmenám môže byť účinná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeff Bezos #ochrana klímy