Prezident Ilir Meta vyzval občanov, aby zvrhli vládu

Ľavicovú vládu obvinil z porušenia ústavy a väzieb na organizovaný zločin. Meta sa takto podľa agentúry AP vyjadril na tlačovej konferencii, kde vyslovil tiež želanie, aby Albánci prišli 2. marca do metropoly Tirana.

19.02.2020 20:28
debata (3)

Prezident chce totiž v tento deň podpísať prvý z plánovaných dekrétov, ktoré majú byť podľa jeho slov zamerané proti „štátnemu prevratu“, aký v krajine vykonáva prostredníctvom súdnictva vláda.

Meta uviedol, že reforma súdnictva, ktorú v Albánsku schválili pred troma rokmi a ktorej cieľom bolo vykoreniť úplatkárstvo v krajine a tiež zaistiť, že sudcovia aj prokurátori budú nezávislí od politikov, zlyhala.

Výzva, ktorú prezident adresoval verejnosti, je zjavne opatrením namiereným voči vládnucej Socialistickej strane Albánska (PS) vedenej premiérom Edim Ramom, ktorá voči Metovi spustila proces tzv. impeachmentu (ústavnej žaloby) po tom, ako sa pokúsil zrušiť konanie vlaňajších komunálnych volieb, uviedla agentúra AP.

Meta, ktorý sa stal prezidentom pred tromi rokmi, pričom predtým viedol malú ľavicovú, v súčasnosti opozičnú stranu Socialistické hnutie za integráciu (LSI), sa vlani – z dôvodu bojkotu opozičných strán – pokúsil zrušiť konanie komunálnych volieb. Tvrdil pritom, že ak stredopravicové strany voľby bojkotujú, je toto hlasovanie nedemokratické, a obával sa násilných zrážok. Volebné úrady mu však nevyhoveli, voľby sa konali a zvíťazili v nich socialisti, ktorí majú momentálne väčšinu mandátov aj v albánskom parlamente.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Albánsko