Libanon potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom

V Libanone v piatok potvrdil prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny. Informovala o tom agentúra AFP tým, že v krajine vyšetrujú ďalšie dva podozrivé prípady.

21.02.2020 06:40 , aktualizované: 16:28
debata (6)

Podľa libanonského ministra zdravotníctva Hassana Hamáda testy potvrdili prítomnosť vírusu u 45-ročnej Libanončanky, ktorá pricestovala z iránskeho mesta Kom.

Zdroj z miestnej nemocnice, kde sa žena lieči, uviedol, že pacientka sa vrátila z Iránu s vysokou horúčkou, ale jej imunita je dobrá a nachádza sa v stabilizova­nom stave.

Hamád povedal, že zdravotníci už kontaktovali všetkých ľudí, ktorí cestovali z Iránu rovnakým letom ako nakazená žena. Dodal, že každý, kto sa vracia z Iránu, bude musieť stráviť dva týždne v karanténe.

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu COVID-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom.

Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, v Iráne momentálne predstavuje štyroch mŕtvych a 18 infikovaných.

Kom, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov, ako aj ďalšie miesta v Iráne každý rok navštívia tisíce Libanončanov.

Čínska provincia Chu-pej hlási 115 nových úmrtí

Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne stúpol v piatok na 2 236 po tom, ako ďalších 115 osôb zomrelo v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Väčšina úmrtí bola zaznamenaná v provinčnom hlavnom meste Wu-chan, kde sa vírus po prvý raz objavil vlani v decembri. V krajine sa infikovalo novým koronavírusom približne 75 000 ľudí a stovky ďalších vo vyše 25 iných krajinách.

Zdravotnícke zdroje v provincii Chu-pej uviedli, že evidujú 411 nových prípadov, z toho 319 vo Wu-chane a zvyšok v ďalších mestách. Čína vo štvrtok vyhlásila, že opäť zmenila metódu sčítavania pacientov infikovaných novým koronavírusom, pričom odteraz bude do tejto štatistiky zahŕňať iba tých pacientov, ktorí boli diagnostikovaní laboratórnymi testami.

Koronavírusom sa nakazilo už vyše 500 väzňov a dozorcov

V čínskych väzniciach evidujú už viac ako 500 prípadov nákazy novým koronavírusom, väčšinu z nich v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom epidémie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na čínske úrady.

Podľa štátnych médií 230 prípadov zaznamenali v jedinom zariadení, a to v ženskej väznici v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Riaditeľa tohto ústavu odvolali z funkcie za to, že nedokázal zabrániť rozšíreniu vírusu.

Ďalších 41 prípadov nákazy hlásili z väzenia v okrese Ša-jang, ktorý sa tiež nachádza v provincii Chu-pej. Testy potvrdili prítomnosť vírusu aj u siedmich dozorcov a 200 trestancov vo väznici Žen-čcheng vo východočínskej provincii Šan-tung. V tejto súvislosti bolo odvolaných viacero predstaviteľov provinčnej správy.

Tridsaťštyri prípadov hlásili z väzenia Š'-li-feng v provincii Če-ťiang, ktorá sa taktiež nachádza na východe Číny.

Podľa agentúry AFP sa v tejto súvislosti objavili obavy, že by sa čínske väznice mohli stať ohniskami šírenia nového typu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie označované ako COVID-19.

Počet prípadov koronavírusu v Južnej Kórei prudko stúpol

Južná Kórea potvrdila v piatok 100 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorý sa šíri z Číny. Celkovo tam evidujú už 204 nakazených. Väčšina prípadov (144) súvisí s jediným cirkevným zborom v meste Tegu, informovala agentúra Jonhap.

Väčšinu infikovaných aj nových prípadov zaznamenali v provincii Severný Kjongsang ležiacej na juhovýchode krajiny a jej metropole Tegu, ktorá bola s neďalekým mestom Čchongdo vyhlásená za „zóny s osobitným režimom“.

Vírus v meste Tegu zrejme rozšírila 61-ročná Juhokórejčanka považovaná za tzv. superpenášačku. Nákazu u nej potvrdili v utorok.

Zatiaľ nie je jasné, kde sa žena vírusom nakazila. Spomínaný cirkevný zbor v Tegu má však viacero pobočiek v Číne. Úrady preto preverujú, či niekto z jeho členov v poslednom čase nenavštívil čínsku provinciu Chu-pej, ktorá je epicentrom šírenia nového typu koronavírusu.

Úrady vyzvali obyvateľov 2,5-miliónového mesta Tegu, aby nevychádzali zo svojich bytov a domov. Juhokórejské úrady označili situáciu za vážnu, avšak ubezpečili, že epidémia je ešte len v počiatočnom štádiu a že je ju stále možné dostať pod kontrolu. Vláda v tomto smere avizovala „razantné a rýchle opatrenia“.

Tri prípady nákazy boli zaznamenané aj v hlavnom meste krajiny Soul, kde preventívne zakázali zhromaždenia a demonštrácie v jeho centre. Ďalších chorých evidujú v provincii Čchungčchongdo a na ostrove Čedžu.

Južná Kórea už vo štvrtok potvrdila aj prvé úmrtie na následky koronavírusu. Išlo o 63-ročného pacienta s chronickým ochorením, ktorý zomrel v stredu v nemocnici v meste Čchongdo.

Diamond Princess

Dvaja Austrálčania evakuovaní z výletnej lode Diamond Princess boli pozitívne testovaní na nový koronavírus, čo vyvolalo otázky o prístupe Japonska, ktoré umožnilo evakuantom voľne sa pohybovať po tom, ako ich negatívne testovali na chorobu COVID-19 vyvolanú koronavírusom.

Plavidlo je za karanténnych podmienok ukotvené v japonskom prístave Jokohama od začiatku februára.

„Máme dvoch ľudí, ktorí sú pozitívni na COVID-19 a majú miernu formu choroby,“ uviedla Dianne Stephensová, predstaviteľka zdravotníckych úradov austrálskeho Severného teritória. Približne 164 Austrálčanov dostalo povolenie opustiť loď a boli prevezení do karanténnych zariadení na severe Austrálie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #koronavírus