V Iráne začali parlamentné voľby, Chameneí už hlasoval

V Iráne začali parlamentné voľby. Hlasovať v nich môže 58 miliónov Iráncov, podľa odhadov by ale účasť nakoniec mohla byť len polovičná. Medzi prvými svoj hlas do urny vhodil duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, informovala dnes agentúra AFP. Voličov vyzval, aby do volebných miestností dorazili čo najskôr.

21.02.2020 08:27
debata (1)

„Hlasovať je náboženskou povinnosťou…ktorá tiež zaručí iránske národné záujmy,“ povedal po odovzdaní svojho hlasu Chameneí. „Vyzývam Iráncov, aby hlasovali čo najskôr,“ dodal.

Volebné miestnosti sa otvorili o 05:30 SEČ a budú otvorené do 15:30 SEČ s možnosťou predĺženia do 21:30 SEČ. Hlasy sa budú sčítavať ručne. Konečné výsledky môžu byť ohlásené za tri dni, predbežné sa ale očakávajú skôr.

Islamské poradné zhromaždenie má 290 členov, z ktorých 285 sa volí priamo, päť miest je určených menšinám. O kreslá sa pôvodne uchádzalo vyše 14 000 ľudí, ale znalci islamského práva z tzv. Rady strážcov takmer polovicu vyradili. Opozícia aj niektorí stúpenci reforiem preto vyzvali na bojkot volieb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #parlamentné voľby #ajatolláh Ali Chameneí