Trump označil obvinenia zo zásahov Ruska do kampane za výmysel

Americký prezident Donald Trump odmietol v piatok medializované varovania predstaviteľov amerických tajných služieb, podľa ktorých Rusko zasahuje v jeho prospech do kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA. Trump uviedol, že ide o "výmysel" zo strany demokratov, informovala agentúra AFP.

21.02.2020 19:20
debata (7)

„Ďalšia dezinformačná kampaň, ktorú spustili demokrati v Kongrese tvrdiaci, že Rusko ma uprednostňuje pred akýmkoľvek z ničnerobiacich demokratických kandidátov, ktorí stále neboli schopní, ani po dvoch týždňoch, spočítať svoje hlasy (odovzdané na volebných zhromaždeniach) v Iowe,“ napísal Trump na Twitteri.

Na medializované správy o varovaní tajných služieb reagovala medzičasom aj Moskva. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že obvinenia ako tieto sú v podstate ako akékoľvek „bežné paranoidené oznámenia“, ktorých počet pribúda, čím bližšie je termín volieb. „Samozrejme, že nemajú nič spoločné s pravdou,“ dodal.

Varovanie zo strany tajných služieb odznelo podľa medializovaných informácií počas minulotýždňového neverejného stretnutia predstaviteľov tajných služieb s americkými kongresmanmi.

Vyjadrenia predstaviteľov tajných služieb mali nahnevať prezidenta Trumpa. Na stretnutí z 13. februára boli totiž prítomní aj demokratickí kongresmani a on sa obával, že informácie, ktoré si vypočuli, použijú voči nemu, informovala v piatok agentúra AP odvolávajúca sa na činiteľov oboznámených s celou záležitosťou.

Na stretnutí si varovania týkajúce sa Ruska vypočuli členovia výboru Snemovne reprezentantov pre tajné služby. Trump na druhý deň pokarhal šéfa amerických tajných služieb Josepha Maguira a tento týždeň ohlásil jeho odchod z funkcie. Vo štvrtok 20. februára ho ako úradujúci riaditeľ nahradil Richard Grenell, ktorý je považovaný za Trumpovho človeka. Grenell je zároveň veľvyslancom USA v Nemecku a osobitným americkým vyslancom pre Srbsko a Kosovo.

Americké tajné služby už v súvislosti s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA z roku 2016 uviedli, že sa Rusko vtedy pokúšalo zasahovať do predvolebnej kampane, a to v prospech Trumpa a v neprospech jeho demokratickej súperky Hillary Clintonovej. Dialo sa tak prostredníctvom kampaní na sociálnych sieťach alebo hekerských operácií.

Celú záležitosť následne preveroval osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý dospel k záveru, že zasahovanie Ruska bolo „rozsiahle a systematické“, nenašiel však dôkazy o tajnom spolčení Trumpovho volebného štábu s Ruskom.

Samotný Trump však tieto obvinenia dlhodobo odmieta a označuje za pokus o podkopanie dôveryhodnosti svojho volebného víťazstva. O vyšetrovaní Roberta Muellera sa pritom vyjadroval ako o politicky motivovanom hone na čarodejnice.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump