Poslanci v Durínsku sa dohodli na voľbe nového premiéra bez AfD

Poslanci krajinského parlamentu v nemeckej spolkovej krajine Durínsko sa v piatok dohodli, že pri marcovej voľbe nového durínskeho premiéra, budú hlasovať bez podpory krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

22.02.2020 20:56
Nemecko / demonštrácia / protest / AfD / Foto: ,
Demonštrácia proti strane AfD v meste Hamburg, 15. februára 2020. Ilustračné foto.
debata (16)

Poslanci z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU), Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD)strany Ľavica (Die Linke) a strany Zelených sa podľa svojho spoločného vyhlásenia dohodli, že voľba nového premiéra sa uskutoční 4. marca tohto roka, a v apríli 2021 sa uskutočnia voľby do durínskeho krajinského parlamentu.

Thomas Kemmerich zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorý bol za predsedu durínskej vlády zvolený 5. februára, z funkcie po niekoľkých dňoch odstúpil. K zvoleniu mu totiž okrem hlasov poslancov CDU a Slobodnej demokratickej strany (FDP) pomohli aj hlasy od krajne pravicovej AfD, s ktorou však všetky hlavné politické strany odmietajú spolupracovať. Práve táto skutočnosť následne vyvolala v Nemecku vlnu kritiky, v dôsledku ktorej Kemmerich z postu odstúpil.

Lídri CDU podľa AP medzičasom súhlasili, že v marci podporia znovuzvolenie bývalého premiéra Durínska Boda Ramelowa zo strany Ľavica.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Durinsko #AfD