Američania označili Assangea na súde za 'obyčajného' kriminálnika

Zástupcovia americkej vlády na pojednávaní s Julianom Assangeom v Londýne v pondelok uviedli, že zakladateľ organizácie WikiLeaks je podľa nich "obyčajný" kriminálnik, nie bojovník za slobodu prejavu. Informovala o tom agentúra AP.

24.02.2020 14:09 , aktualizované: 15:05
Julian Assange / WikiLeaks / Foto: ,
debata (49)

V Londýne sa začalo súdne pojednávanie s Assangeom vo veci jeho vydania do Spojených štátov. V USA voči nemu vzniesli 18 obvinení, väčšinou na základe zákona o špionáži. Spojené štáty požadujú jeho vydanie v súvislosti so zverejnením státisícov tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentov. V prípade dokázania viny mu hrozí trest v maximálnej výške až 175 rokov.

Právnik James Lewis, ktorý reprezentuje americkú vládu, vyhlásil, že skutok je jedným z najväčších únikov „utajovaných informácií v histórii Spojených štátov“. Aktivity Wikileaks podľa Lewisa vážne ohrozili zdroje amerických tajných služieb a iných ľudí, ktorí sa v dokumentoch spomínajú.

„Nie je úlohou britských súdov rozhodnúť, či je Assange vinný alebo nie. Tento súd je iba o jeho vydaní. O vine sa rozhodne v Spojených štátoch,“ povedal Lewis.

Assangea na pojednávanie priviezli z väzenia Belmarsh, kde strávil posledných desať mesiacov po tom, ako ho zatkli na ekvádorskom veľvyslanectve, kde žil takmer sedem rokov v exile mimo dosahu britských úradov.

Assange tvrdí, že pri publikovaní informácií konal ako novinár. Odvoláva sa pritom na prvý dodatok americkej ústavy, ktorý mu zaručuje slobodu prejavu.

Lewis argumentuje, že „novinárčina neospravedlňuje kriminálne aktivity ani nepovoľuje porušovanie zákonov“.

Novinárske a ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International a Reportérov bez hraníc upozorňujú, že obvinenia proti Assangeovi zavádzajú „desivý“ precedens pre slobodu tlače a médií.

Pred budovou súdu sa v pondelok zhromaždili Assangeovi prívrženci. Protest na jeho podporu sa v centre Londýna konal už v sobotu. Na jeho stranu sa postavili stovky ľudí vrátane mnohých politikov, hudobníkov a ďalších celebrít.

K protestom sa pridá aj Bratislava

K celosvetovým protestom proti vydaniu Juliana Assangea do USA sa dnes pripojí aj Bratislava. V tlačovej správe to oznámil Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv (IĽP). Bratislava tak bude jedným zo 40 miest sveta, ktoré sa zapoja do protestov.

Bratislavský protest pod vedením Inštitútu ľudských práv a Free Assange Global Protest sa začína o 19:00 pred britskou ambasádou na Panskej ulici.

Protest bude spojený aj s audiovizuálnou projekciou venovanou Julianovi Assangeovi a zavraždenému slovenskému novinárovi Jánovi Kuciakovi. Svoje prejavy prítomným prednesú Peter Weisenbacher a Alena Krempaská z IĽP. Po nich plánujú organizátori aj symbolické zapaľovanie sviečok na počesť všetkých novinárov, ktorí pre výkon svojho povolania prišli o život.

„Julian Assange je vydavateľ a získal rovnakú cenu Európskeho parlamentu za svoju novinársku činnosť ako zavraždený Ján Kuciak. Assange však ešte žije. Ešte, pretože viac ako 100 lekárov sa zhodlo, že pobyt v mimoriadne prísnej väznici Belmarsh ho ohrozuje na zdraví a živote.

Prípadné vydanie do USA by znamenalo mučenie a, pravdepodobne, aj trest smrti,“ povedal Peter Weisenbacher z IĽP. Organizátori majú záujem odovzdať zamestnancom britskej ambasády aj petíciu za okamžité prepustenie a zastavenie vydávania Assangea do USA.

IĽP predpokladá, že večer bude na petičných hárkoch približne štyritisíc podpisov. Organizátori informovali britskú ambasádu o svojom zámere oficiálneho odovzdania petície, tá zatiaľ nereagovala.

IĽP je nezisková mimovládna organizácia združujúca skupiny aktivistov a členov po celom Slovensku. Organizácia vznikla v roku 2011 ako občianske združenie. Členovia, dobrovoľníci a aktivisti sa spolu so zamestnancami zasadzujú o rešpektovanie ľudských práv všade na svete, monitorujú dodržiavanie ľudských práv, realizujú projekty a kampane, lobing, verejné zhromaždenia a mediálnu prácu, rovnako sa snažia o systémové zmeny v zákonoch a praxi.

Koniec procesu s Assangeom je podľa agentúry AP stále v nedohľadne. Po týždni úvodných rečí je do mája naplánovaná prestávka. Po nej by obe strany mali predložiť dôkazy. Konečné rozhodnutie môže prísť až o niekoľko mesiacov neskôr. Je pravdepodobné, že porazená strana sa voči rozsudku odvolá. V prípade, že súd vydanie schváli, konečné slovo bude mať britská vláda.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange #súdne pojednávanie