Násilnosti v Naí Dillí si vyžiadali už najmenej 19 životov

Na najmenej 19 mŕtvych sa v stredu zvýšil počet obetí jedných z najhorších sektárskych nepokojov, aké v ostatných rokoch zažilo indické hlavné mesto Naí Dillí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa miestnej nemocnice.

26.02.2020 06:18 , aktualizované: 08:36
India / Naí Dillí / Vojaci / Vojak / Armáda / Foto: ,
Príslušníci indických bezpečnostných síl hliadkujú v uliciach Naí Dillí, 26. februára 2020
debata (10)

Podľa predchádzajúcich správ rozhnevaní demonštranti zapaľovali v rôznych častiach metropoly budovy aj autá, hádzali do policajtov kamene a útočili na novinárov. Nepokoje si vyžiadali ďalších približne 150 zranených. Polícia proti demonštrantom použila granáty so slzotvorným plynom a dymovnice.

„Máme 15 pacientov v kritickom stave,“ povedal pre Reuters predstaviteľ jednej z veľkých nemocníc v Naí Dillí. Dodal, že v tomto zariadení zomrelo dosiaľ 19 zranených.

K nepokojom, ktoré zapríčinila kontroverzná legislatíva o občianstve, došlo v čase, keď bol v Indii na návšteve americký prezident Donald Trump, ktorý sa v utorok v Naí Dillí stretol s indickým premiérom Naréndrom Módím.

Protesty v hlavnom meste trvali od víkendu a podnietil ich sporný zákon, ktorý vstúpil do platnosti v januári a uľahčuje získanie občianstva imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša. Kritici ho považujú za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov.

Minister žiada o nasadenie armády

Hlavný minister Naí Dillí Arvind Kedžrival požiadal v stredu indickú vládu, aby v hlavnom meste zaviedla zákaz vychádzania a nasadila armádu s cieľom ukončiť niekoľko dní trvajúce násilie s náboženským pozadím. Informovala o tom agentúra AFP.

„Celú noc som bol v kontakte s mnohými ľuďmi. Situácia je znepokojivá. Polícia, napriek všetkej svojej snahe, nie je schopná dostať situáciu pod kontrolu a obnoviť dôveru. V častiach mesta postihnutých nepokojmi by mal byť okamžite zavedený zákaz vychádzania a nasadená by mala byť armáda,“ uviedol Kedžrival na Twitteri s tým, že o podniknutie týchto krokov už vládu oficiálne požiadal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #India