Rusko tvrdí, že urobilo všetko pre bezpečnosť tureckých síl v Idlibe

Rusko urobilo všetko pre bezpečnosť tureckých síl na pozorovacích stanovištiach počas ofenzívy sýrskych vládnych jednotiek proti teroristickým formáciám v sýrskej provincii Idlib. Konštatovala v piatok Rada bezpečnosti Ruskej federácie (RB RF), ktorej predsedal prezident Vladimir Putin.

28.02.2020 00:00 , aktualizované: 18:29
Sýria / Turecko / Idlib / Foto: ,
debata (669)

„Ani jeden turecký vojak na týchto stanovištiach nebol v ohrození. K tragickým úmrtiam tureckých vojakov došlo na miestach, kde útočili teroristické formácie, medzi ktorými, mimochodom, je mnoho zahraničných žoldnierov vrátane občanov bývalého Sovietskeho zväzu,“ citoval z vyhlásenia RB RF hovorca Kremľa Dmitrj Peskov.

Podľa agentúry TASS Peskov dodal, že turecká strana napriek žiadostiam Ruska neinformovala o prítomnosti tureckých síl v oblasti.

NATO vyzvalo Rusko a Sýriu, aby zastavili ofenzívu v Idlibe

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyzval Rusko a Sýriu na zastavenie ofenzívy v severosýrskej provincii Idlib. Stoltenberg to uviedol po dnešnej mimoriadnej schôdzke veľvyslancov aliancie, zvolanej na žiadosť členského Turecka.

Stoltenberg tiež povedal, že NATO zostáva solidárne s Ankarou. Sýrska armáda s pomocou spojeneckého Ruska v decembri začala ofenzívu v Idlibe, kde pôsobia i tureckí vojaci. Turecko tam v bojoch vo štvrtok prišlo o 33 svojich vojakov, čo predstavuje najväčšie straty na životoch príslušníkov tureckej armády, odkedy Ankara po prvý raz vstúpila do vojenského konfliktu v Sýrii v roku 2016.

„Vyzývame Rusko a sýrsky režim k zastaveniu útokov, k ukončeniu náletov bez presného rozlišovania cieľov…Vyzývame tiež Rusko a Sýriu, aby plne rešpektovali medzinárodné právo,“ uviedol Stoltenberg.

Podľa neho by sa Sýria a Rusko mali zapojiť do snáh o nájdenie mierového riešenia sýrskeho konfliktu.

Bezletová zóna nad provinciou Idlib?

Turecko vyzvalo v piatok medzinárodné spoločenstvo na zavedenie bezletovej zóny nad sýrskou provinciou Idlib s cieľom ochrániť civilné obyvateľstvo pred bombardovaním zo strany sýrskeho režimu prezidenta Bašára Asada.

S odvolaním sa na vyhlásenie Fahrettina Altuna, hovorcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, o tom informovala agentúra AFP.

„Milióny civilistov sú už mesiace bombardované zo vzduchu. Terčom vládnych náletov sa cielene stáva infraštruktúra vrátane škôl a nemocníc. Pred našimi očami prebieha postupná genocída. Tí, ktorí majú svedomie a česť, musia prehovoriť,“ napísal v tejto súvislosti Altun na Twitteri. Medzinárodné spoločenstvo musí podľa jeho slov „konať tak, aby ochránilo civilistov, a malo by preto zaviesť bezletovú zónu“.

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli množstvo obcí v regióne okolo mesta Idlib aj na juhu tejto provincie, ktorá je poslednou významnou baštou povstalcov. Napriek dohodnutému prímeriu pokračovali sýrske sily v útokoch aj počas posledných týždňov, pričom prevzali kontrolu nad väčšími územiami.

Cieľom sýrskej ofenzívy je okrem iného zabezpečiť kľúčové trasy medzi Damaskom a severosýrskymi mestami, najmä mestom Halab (Aleppo), druhým najväčším v krajine.

Moskva: Turci boli zamiešaní medzi teroristami

Ruské ministerstvo obrany v piatok vyhlásilo, že príslušníci tureckej armády, ktorí sa dostali pod paľbu sýrskej armády, boli zamiešaní „medzi teroristami“. Reagovalo tak na incident, pri ktorom bolo v sýrskej provincii Idlib zabitých najmenej 33 príslušníkov tureckých ozbrojených síl, napísala agentúra AFP.

Vo štvrtok sa pod paľbu sýrskych síl dostali podľa ministerstva tí tureckí vojaci, ktorí „boli primiešaní vo formáciách teroristických skupín“, pričom Ankara o ich prítomnosti v danej oblasti neinformovala. „Ruské vzdušné sily v danej oblasti neoperujú,“ dodalo ministerstvo.

Telefonát Putin – Erdogan

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v piatok telefonicky s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom o realizácií dohôd v severosýrskej provincii Idlib po tom, ako sýrska armáda zabila 33 tureckých vojakov. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra AFP.

„Na dialóg je priestor vždy. Dnes sa uskutočnili telefonické rozhovory medzi prezidentmi Putinom a Erdoganom… Konverzácia bola podrobná a venovala sa nevyhnutnosti urobiť všetko pre implementáciu dohôd o Idlibe,“ povedal novinárom šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Rusko je taktiež pripravené pomôcť posilniť bezpečnosť tureckých vojakov v Idlibe, pokračoval Lavrov. Rusko podľa neho vyjadrilo Turecku „sústrasť“ v súvislosti so smrťou jeho vojakov.

Lavrov zároveň upozornil, že „takéto tragédie“ by bolo možné odvrátiť, pokiaľ by Turecko poskytlo presné súradnice umiestnenia svojich jednotiek.

Ruská armáda je v Sýrii na pozvanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jej vojaci bojujú proti miestnym povstalcom po boku vládnych jednotiek.

Ankara zároveň odmietla tvrdenie Ruska o tom, že tureckí vojaci boli počas útoku premiešaní medzi povstaleckými jednotkami.

Borrell vyzval na okamžité zastavenie eskalácie v Sýrii

Eskaláciu v oblasti severosýrskej provincie Idlib treba urýchlene zastaviť. Vyhlásil to v piatok vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Zdôraznil, že EÚ zváži „všetky nevyhnutné opatrenia“, aby ochránila svoju bezpečnosť. Informovala o tom agentúra AFP.

„Hrozí skĺznutie do veľkej medzinárodnej vojenskej konfrontácie,“ tvítoval Borrell. A upozornil, že toto by spôsobilo „nezvládnuteľné humanitárne utrpenie“.

„EÚ vyzýva všetky strany na rýchlu deeskaláciu a ľutuje všetky straty na životoch. EÚ zváži všetky potrebné opatrenia na ochranu svojich bezpečnostných záujmov. Sme v kontakte so všetkými príslušnými aktérmi,“ dodal šéf diplomacie EÚ.

OSN varovala pred eskaláciou konfliktu

Organizácia Spojených národov (OSN) vo štvrtok vyzvala podniknúť bezodkladné kroky v severozápadnej Sýrii a varovala, že riziko ešte väčšej eskalácie konfliktu rastie každou hodinou. Informovala o tom agentúra AFP.

„Generálny tajomník (Antonio Guterres) opakuje svoju výzvu na okamžité prímerie a vyjadruje mimoriadne znepokojenie nad rizikom, ktoré pre civilistov predstavujú eskalujúce vojenské akcie,“ povedal vo vyhlásení hovorca OSN Stephane Dujarric. „Bez okamžitej akcie rastie každou hodinou riziko ešte väčšej eskalácie,“ dodal.

Turecko medzitým prisľúbilo za usmrtenie svojich vojakov odvetu a uviedlo, že na všetky známe ciele sýrskej vlády útočia turecké vzdušné a pozemné sily.

Guterres podľa slov jeho hovorcu situáciu sleduje s „veľkým znepokojením“. „Generálny tajomník opakuje, že sýrsky konflikt sa nedá vyriešiť vojenským spôsobom,“ zdôraznil hovorca a vyzval na mierový proces, ktorý sprostredkuje OSN.

Turecko otvára sýrskym utečencom cestu do Európy

Turecko už nebude zastavovať sýrskych utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok povedal vysoko postavený turecký predstaviteľ. Turecká polícia, pobrežná a pohraničná stráž dostali príkaz nezasahovať, uviedol turecký činiteľ.

Sýrski utečenci prekračujú turecko-grécku hranicu na ceste do Európy.

Európa zažila v roku 2015 masovú migračnú vlnu, keď do EÚ dorazilo cez milión utečencov, z toho približne 860 000 cez Grécko. Príliv utečencov touto trasou pomohla od roku 2016 výrazne obmedziť dohoda EÚ s Tureckom.

Ankara sprísnila hraničné kontroly výmenou za finančnú pomoc z Bruselu, prísľub bezvízového styku pre Turkov a obnovenie rokovaní o vstupe Turecka do EÚ. Bezvízový styk zatiaľ zavedený nebol a ani vstupné rokovania nepokročili. V poslednom roku sa ale počet prichádzajúcich migrantov do EÚ, konkrétne do Grécka z Turecka, opäť zvýšil.

669 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Sýria #Turecko #migranti