Erdogan hovoril s Trumpom o bojoch v Sýrii, nežiadal NATO o pomoc

Americký prezident Donald Trump sa v piatok v telefonickom rozhovore zhodol so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoğanom, že sýrska armáda a jej spojenec Rusko by mali ukončiť vojenskú ofenzívu v severozápadnej sýrskej provincii Idlib.

29.02.2020 03:28 , aktualizované: 15:32
Turecko, Sýria, Idlib Foto: ,
Turci s národnými vlajkami stoja pred ruským ve¾vyslanectvom v Istanbule 28 februára 2020. Severoatlantická aliancia (NATO) vyzvala v piatok Rusko a sýrsky režim prezidenta Bašára Asada na ukončenie náletov v provincii Idlib po tom, ako v ich dôsledku vo štvrtok zahynulo 33 tureckých vojakov.
debata (92)

Trump zároveň „potvrdil svoju podporu tureckým snahám o deeskaláciu situácie v severozápadnej Sýrii a o odvrátenie humanitárnej katastrofy“, uviedol podľa agentúry Reuters hovorca Bieleho domu Judd Deere.

Podľa Ankary sa Trump s Erdoganom zhodli na tom, že je potrebné okamžite prijať opatrenia, aby sa podarilo zabrániť „veľkej humanitárnej tragédii“ spôsobenej ofenzívou sýrskych vojsk a ruského letectva. Erdogan tiež povedal Trumpovi, že chce sýrske jednotky vyhnať z tej časti Idlibu, ktorú kryje dohoda o pokoji zbraní medzi Ankarou a Moskvou z roku 2018.

Americké ministerstvo zahraničia neskôr uviedlo, že Turecko nepožiadalo o aktiváciu článku päť Washingtonskej zmluvy, podľa ktorej je útok na jednu členskú krajinu NATO pokladaný za útok proti všetkým. USA Ankare pomôžu zdieľaním informácií z terénu a poskytnutím vybavenia. „Pracujeme na možnostiach, ako Turkov podporiť. Nebude to však zahŕňať vojenské manévre amerických jednotiek,“ uviedol činiteľ ministerstva.

Turecké útoky dronmi zabili 26 vojakov

Turecké útoky dronmi pripravili v sobotu o život najmenej 26 sýrskych vládnych vojakov a členov spriaznených milícií na severozápade Sýrie. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), na ktorú sa odvolali tlačové agentúry AFP a DPA. K útokom došlo konkrétne na vidieku provincií Idlib a Aleppo, pričom turecké drony mierili na pozície síl sýrskeho režimu.

Damask 29. februára (TASR) – Turecké útoky dronmi pripravili v sobotu o život najmenej 26 sýrskych vládnych vojakov a členov spriaznených milícií na severozápade Sýrie. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), na ktorú sa odvolali tlačové agentúry AFP a DPA.
K útokom došlo konkrétne na vidieku provincií Idlib a Aleppo, pričom turecké drony mierili na pozície síl sýrskeho režimu.

Erdogan: Turecké sily zničili v Sýrii výrobne chemických zbraní

Po nálete v provincii Idlib na severozápade Sýrie, pri ktorom bolo usmrtených vyše 30 tureckých vojakov, pristúpilo Turecko k rozsiahlym protiútokom, pričom zničilo aj zariadenia slúžiace na výrobu chemických zbraní. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to povedal v sobotu počas prvého vystúpenia na verejnosti od štvrtkového náletu, ktorý Ankara pripísala sýrskym vládnym silám.

Podľa jeho slov, ktoré citovala tlačová agentúra DPA, boli „terčmi ťažkej paľby a zničené viaceré objekty vrátane letiskových plôch, muničných skladov, systémov protivzdušnej obrany, hangárov a zariadení na výrobu chemických zbraní“.

„Do včerajšieho večera bolo vyhodených do vzduchu aj sedem skladov s chemickými materiálmi,“ povedal Erdogan na straníckom zhromaždení v Istanbule. Prezident tiež uviedol, že turecká armáda pri týchto útokoch zlikvidovala vyše 2100 sýrskych vojakov a takmer 300 vojenských vozidiel vrátane 94 tankov.

Podľa Erdogana pri štvrtkovom nálete v Idlibe zahynulo celkove 36 tureckých vojakov. Ich zabitie zvýšilo napätie medzi Tureckom a Ruskom, ktoré podporuje ofenzívu sýrskeho vládneho režimu v Idlibe. Cieľom Damasku je prevziať kontrolu nad zvyšnými časťami tohto regiónu, kde Ankara stojí na strane protivládnych skupín.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyhlásilo, že Rusko i Turecko chcú spolupracovať na znížení napätia v sýrskom Idlibe. Takýto záver podľa Moskvy priniesli rokovania medzi zástupcami oboch krajín na úrovni rezortov zahraničných vecí a obrany, informovala DPA.

Účastníci rokovaní sa dohodli na pokračovaní boja proti teroristom v zmysle klasifikácie Bezpečnostnej rady OSN, ako aj na zlepšení ochrany a humanitárnej pomoci, pokiaľ ide o civilné obyvateľstvo vnútri i mimo tzv. deeskalačnej zóny v provincii Idlib. Cieľom je stabilizovať situáciu pri dodržaní dohôd medzi Ruskom a Tureckom, uviedlo ruské ministerstvo.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa plánujú stretnúť na budúci týždeň v Moskve, aby viedli krízové rokovania o eskalujúcej situácii v Sýrii. Erdogan tiež v sobotu podľa agentúry AFP vyhlásil, že v piatkovom telefonáte požiadal Putina, aby Turecku v Idlibe „ustúpil z cesty a ponechal ho tvárou v tvár (sýrskemu vládnemu) režimu“.

Sýria poprela tvrdenie Erdogana o zničení objektov s chemickými zbraňami

Podľa reakcie zverejnenej štátnou tlačovou službou SANA ide o zavádzajúce a prehnané tvrdenie, informovala agentúra DPA. „Tvrdením o zničení zariadení spojených s chemickými zbraňami v Sýrii prezident tureckého režimu uplatňuje politiku zavádzania. Ak by boli Erdoganove reči o zničení chemických zariadení južne od Aleppa pravdivé, bolo by v okolitých oblastiach mnoho obetí,“ reagoval Damask.

Erdogan: Tlak na Turecko je enormný

Vojnová situácia v Sýrii a otázky migrácie boli témou piatkového telefonického rozhovoru predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa agentúry MTI to uviedol hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi, podľa ktorého Orbán zvolal svoj bezpečnostný kabinet.

Turecký prezident Orbána informovala, že tlak na Turecko je enormný, preto už nedokáže udržať časť migrantov na svojom území. Podľa Havasiho maďarský premiér s Erdoganom hovorili aj o príprave schôdzky premiérov krajín Vyšehradskej štvorky a Turecka.

Podľa agentúry Reuters vo štvrtok jeden z vysokopostavených tureckých predstaviteľov vyhlásil, že Turecko už viac nebude brániť utečencom zo Sýrie v ich snahe dostať sa do Európy.

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) uviedlo, že nie je vylúčené, že za tureckým vyhlásením je snaha Ankary dosiahnuť väčšiu podporu od svojich spojencov v NATO.

Orbán v piatok popoludní zvolal svoj bezpečnostný kabinet, ktorého členmi sú aj šéf diplomacie a minister vnútra. Tento orgán prerokoval správu tajných služieb a rozhodol o posilnení ochrany južných hraníc, ako aj o tom, že Maďarsku bude pozornejšie sledovať dianie na balkánskej migračnej trase.

Maďarský ministerský predseda v piatok ráno v rannej relácii verejnoprávneho rozhlasu Kossuth Rádió v reakcii na prvé správy z Turecka povedal, že treba rátať s migračnou vlnou, a treba rátať aj s pravidelnými útokmi na maďarské hraničné zábrany.

Generálny tajomník OSN vyzval na okamžité prímerie

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v piatok opäť vyzval na okamžité prímerie v severozápadnej Sýrii, skôr „ako sa situácia úplne vymkne spod kontroly“. Jeho výzvu pritom podporilo 13 z 15 krajín, ktoré sa zúčastnili na mimoriadnom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN, s výnimkou Ruska, najbližšieho spojenca Sýrie, a tiež Číny.

Guterres výzvou reagoval na štvrtkové zabitie najmenej 33 tureckých vojakov pri nálete v provincii Idlib. Útok zvýšil napätie medzi Tureckom a Ruskom a tiež možnosť vypuknutia vojny, uprostred ktorej uviaznu milióny sýrskych civilistov.

Generálny tajomník je podľa vlastných slov v úzkom kontakte s Ruskom a Tureckom, ktoré žiada o pokoj zbraní, no „zatiaľ sme sa tam nedostali“. Varoval pritom, že bez okamžitých krokov každou hodinou rastie riziko ešte väčšej eskalácie napätia.

Na okamžité ukončenie vojenskej kampane vyzvali v spoločnom vyhlásení aj štyri európske štáty – Francúzsko, Nemecko, Belgicko a Estónsko, ktoré spolu s Veľkou Britániou, Spojenými štátmi a Dominikánskou republikou požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady.

Sýrske vládne sily, ktorým pomáha Rusko, sa snažia znovu získať pod kontrolu provinciu Idlib.

Boje vyhnali milión ľudí

Turecko prišlo vo štvrtok pri leteckých útokoch sýrskej armády a Ruska o najmenej 33 vojakov. Ankara v reakcii na to začala protiofenzívu a zabila 20 sýrskych bojovníkov, uviedla exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

Jednotky sýrskeho režimu prezidenta Assada spustili ofenzívu v Idlib v decembri. Odvtedy pre boje opustilo svoje domovy okolo milióna ľudí. Erdogan v reakcii na smrť tureckých vojakov uviedol, že jeho krajina naďalej nebude brániť sýrskym utečencom pri ceste do Európy.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Idlib