Trump je pripravený rokovať v rámci skupiny P5 o otázkach kontroly zbraní

Americký prezident Donald Trump je ochotný stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ako aj s lídrami Číny, Británie a Francúzska, aby v tzv. skupine P5 prediskutovali otázky kontroly zbraní. S odvolaním sa na zdroj vo Washingtone to v noci na sobotu oznámila agentúra Reuters.

29.02.2020 08:03
debata (6)

Prezident USA dal podľa citovaného zdroja „jasne najavo, že v záujme národnej bezpečnosti USA je pripravený kedykoľvek sa stretnúť s ktorýmkoľvek svetovým lídrom“.

„Spojené štáty budú spolupracovať s ostatnými piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN na vypracovaní a zorganizovaní takéhoto stretnutia,“ uviedol zástupca agentúry. Zdroje americkej administratívy však nespresnili, kde a kedy sa môže takýto summit uskutočniť.

Americký prezident podľa agentúry Reuters plánuje využiť takúto schôdzku, aby dosiahol pokrok v otázke trojstrannej dohody o kontrole zbraní s Ruskom a Čínou a zabránil tak „drahým pretekom v zbrojení“.

Washington trvá na účasti Číny na rokovaniach o kontrole zbraní, zatiaľ čo Peking túto myšlienku opakovane odmietol.

Podľa predstaviteľa americkej administratívy „Rusko aj Čína majú záujem vyhnúť sa situácii, v ktorej by USA neboli obmedzené vo svojej schopnosti modernizovať a nasadiť jadrové sily.“

Rusko, Čína a USA ako hlavné vojenské mocnosti a členovia päťky „sa musia zapojiť do kontroly zbrojenia. Ak by sa tak nestalo, bolo by to nezodpovedné,“ dodal predstaviteľ Washingtonu.

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol 23. januára vo svojom vystúpení na svetovom fóre o holokauste, aby sa v roku 2020 uskutočnilo stretnutie najvyšších predstaviteľov Ruska, Británie, Číny, Spojených štátov a Francúzska – stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – venované globálnym problémom sveta.

Ako neskôr uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, Čína a Francúzsko už túto iniciatívu podporili.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric informoval, že takýto summit víta aj vedenie OSN.

Agentúra TASS v sobotu uviedla, že riaditeľ odboru medzinárodných organizácií ruského ministerstva zahraničných vecí Piotr Iľjičev sa už pred novinármi vyjadril, že takéto stretnutie by sa mohlo uskutočniť počas výročného zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v septembri v New Yorku. Konkrétne dohody o stretnutí v tomto navrhovanom termíne a miesta však zatiaľ neexistujú.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Donald Trump #kontrola zbraní