Tisíce ľudí sa zhromaždili pri príležitosti výročia Nemcovovej vraždy

Ľudia sa v sobotu stretli v centre Moskvy pri príležitosti piateho výročia zavraždenia opozičného politika, informovala agentúra AFP. Účastníci žiadali, aby prezident Vladimir Putin nezostal pri moci na neurčito.

29.02.2020 15:18
debata (21)

Sobotňajšie zhromaždenie bolo podľa AFP prvý väčší protest ruskej opozície, odkedy prezident oznámil plány na zmenu ruskej ústavy.

Medzi organizátormi bol aj Alexej Navaľnyj, ktorý je v súčasnosti najvýraznejším predstaviteľom opozície. Zhromaždením chceli podľa AFP organizátori Putinovi odkázať, že by sa žiadnymi prostriedkami nemal usilovať udržať sa pri moci aj po tom, ako sa v roku 2024 skončí jeho súčasné funkčné obdobie.

Moskovské úrady zhromaždenie povolili, zaviedli však bezpečnostné opatrenia vrátane detektorov kovov a zvýšenej prítomnosti polície.

Celonárodné hlasovanie o zmenách v ústave sa v Rusku uskutoční 22. apríla. Keď Putin v januári tieto zmeny navrhol, všeobecne to bolo vnímané ako súčasť jeho úsilia o to, aby zostal v úrade aj po skončení svojho súčasného obdobia v roku 2024.

Návrh Kremľa však neobsahuje návod, ako by Putin mohol dosiahnuť tento cieľ, a zostáva nejasné, o čo mu ide.

Boris Nemcov sa stal obeťou vraždy v noci z 27. na 28. februára 2015 v centre Moskvy, neďaleko kremeľských hradieb a Červeného námestia. Jeho prívrženci sú presvedčení, že vražda súvisí s Nemcovovou politickou činnosťou, kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina či zasahovania Ruska do vývoja udalostí na Ukrajine.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Nemcov