Vlaňajšie počasie bolo Austrálii najhoršie prinajmenšom od roku 2000

Extrémne horúce a suché počasie v roku 2019 vytvorilo v Austrálii najhoršie podmienky za niekoľko desaťročí, ktoré spôsobili požiare a sucho. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na novú správu o austrálskom životnom prostredí.

30.03.2020 14:02
debata

Celkovo boli vlani environmentálne podmienky najhoršie prinajmenšom od roku 2000, píše sa v pravidelnej každoročnej správe s názvom Životné prostredie Austrálie. Minuloročné rekordné horúčavy, ktoré nasledovali po trojročnom suchu, ako aj pustošivé požiare buša, spôsobili škody „nebývalého rozsahu“ pre životné prostredie a prírodné zdroje, približuje správa, ktorá je podľa jej hlavného autora Alberta van Dijka z Austrálskej národnej univerzity(ANU) „pochmúrnym čítaním“.

Uviedol, že rok 2019 bol „zrejme najhorší za storočie alebo aj viac“ pre životné prostredie. „Minulý rok bol len ďalším krokom v pokračujúcom páde do ešte ponurejšej budúcnosti – ak už konečne nepristúpime k vážnym krokom,“ konštatoval.

„Množstvo zrážok bolo najmenšie, čo si ľudia pamätajú… Počet dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia bol vlani v celej krajine o 36 percent vyšší než priemer v minulých 19 rokoch,“ poznamenal van Dijk. Podľa neho došlo k veľkému úhynu rýb a zaznamenali sa najhoršie pôdne podmienky v porovnaní s obdobím aj pred rokom 2000.

Extrémne suché lesy poskytovali podľa neho palivo pre dramatické obdobie požiarov, ktoré spálili viac ako 12 miliónov hektárov pôdy.

Dodal, že celosvetová reakcia na pandémiu koronavírusu má svoju pozitívnu stránku, keďže ukazuje, že ľudstvo je schopné riešiť krízu týkajúcu sa zmeny klímy, keď spoločnosť raz pochopí vážnosť hrozby.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Austrália