Koronavírus pripravil o prácu už milióny Američanov, to najhoršie ich ešte len čaká, tvrdia ekonómovia

Nástup krízy spojenej so šírením koronavírusu pripravil o prácu už milióny Američanov, to najhoršie ich však ešte len čaká. Poukazuje na to vo svojej prognóze pobočka americkej centrálnej banky (Fed) v St. Louis, podľa ktorej by nezamestnanosť mohla vzrásť nad 32 %.

31.03.2020 11:15
debata (49)

Ekonómovia Fedu zo St. Louis vo svojej analýze, ktorú v pondelok (30. 3.) zverejnila televízna stanica CNBC, počítajú s tým, že kríza spojená s pandémiou nového koronavírusu môže v ekonomike zrušiť až 47 miliónov pracovných miest. To by znamenalo rast nezamestnanosti na 32,1 %.

Tento odhad je ešte o niečo pesimistickejší, než prognóza šéfa pobočky Fedu v St. Louis Jamesa Bullarda. Ten nezamestnanosť odhadol na 30 %.

Ide o čísla, ktoré sú veľmi vysoké v porovnaní so všetkými doterajšími problémovými obdobiami americkej ekonomiky, uviedol ekonóm Fedu v St. Louis Miguel Faria-e-Castro. Ako však dodal, ide o mimoriadnu situáciu, akú americká ekonomika za posledných 100 rokov ešte nezaznamenala. Dôvodom je aj fakt, že takmer 67 miliónov Američanov pracuje v oblastiach, kde vzhľadom na najnovšie opatrenia vlády v boji proti novému koronavírusu hrozí prepúšťanie.

Už za jeden týždeň do 21. marca požiadalo prvýkrát o podporu v nezamestnanosti rekordných 3,3 milióna Američanov. Ekonómovia zároveň očakávajú, že za týždeň do 28. marca sa k nim pridá ďalších 2,65 milióna.

Faria-e-Castro do veľkej miery vychádza z predchádzajúceho prieskumu Fedu, podľa ktorého 66,8 milióna Američanov má zamestnanie, kde je „vysoké riziko prepustenia“. Ide o pracovné miesta v oblasti výroby, obchodu, služieb či prípravy jedál. Iný prieskum označil za rizikové zamestnania, kde pracujúci prichádzajú do úzkeho kontaktu s ľuďmi. Ide najmä o pracovné miesta v kaderníctvach, holičstvách, ďalšej reštauračné služby či práca palubného personálu aerolínií. Podľa tohto prieskumu je ohrozených približne 27,3 milióna pracovných miest.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #USA #koronavírus