Nad Švédskom sa zmráka. Pritvrdia tri korunky proti korone?

Nad posledným ostrovom v európskom mori karantény sa zmráka. Švédska vláda pripravuje nové právne predpisy, ktoré jej umožnia podniknúť „mimoriadne kroky“ v boji proti šíreniu koronavírusu. Zdôvodňuje to tým, že benevolentný prístup môže v krajine troch koruniek viesť k vyššej miere úmrtnosti než u severských susedov.

07.04.2020 06:48
Štokholm, Švédsko Foto:
Obyvatelia Štokholmu v uliciach.
debata (60)

Napriek rapídnemu postupu nákazy sa Švédi môžu naďalej voľne pohybovať. Škôlky a školy pre deti do 16 rokov zostávajú otvorené, rovnako ako kaviarne, krčmy, reštaurácie či nákupné centrá. Až koncom marca úrady obmedzili hromadné podujatia s účasťou viac ako päťdesiat ľudí a návštevy v domovoch dôchodcov.

Premiér Stefan Löfven mäkký prístup vlády ešte minulý týždeň obhajoval tým, že vo Švédsku aj bez príkazov a zákazov funguje princíp občianskej zodpovednosti. Zvolenú stratégiu voči koronavírusu vysvetlil tým, že „najskôr musí byť horšie, aby mohlo byť lepšie“.

Potom, čo počet úmrtí začal prudko stúpať, však Löfven zmenil tón. „Budeme mať viac ťažko chorých ľudí, ktorí si vyžadujú intenzívnu starostlivosť, a budeme mať výrazne viac mŕtvych. Čakajú nás tisíce úmrtí. Musíme sa na to pripraviť,“ povedal premiér cez víkend pre denník Dagens Nyheter.

Koalícia vedená sociálnymi demokratmi teraz tvrdí, že nemá dostatočné právomoci, aby mohla rýchlo reagovať na pandémiu, ktorá vo Švédsku zabila 477 ľudí a počet infikovaných už prekročil 7 200. Löfvenov kabinet by napríklad chcel získať kompetencie, ktoré by mu umožnili zatvoriť letiská a železničné stanice bez toho, aby musel vždy žiadať o súhlasu parlamentu.

„Videli sme, ako rýchlo sa môže situácia vo Švédsku a Európe zmeniť. Potrebujeme viac možností na reakciu, ak si to situácia vyžiada,“ citovala v pondelok agentúra Reuters ministerku zdravotníctva a sociálnych vecí Lenu Hallengrenovú.

Mnohí vedci už predtým varovali vládu, aby nehrala ruskú ruletu so zdravím a životmi občanov, lebo epidemiologická situácia sa jej bez ráznych opatrení môže vymknúť z rúk. Znepokojujúci je podľa nich najmä vývoj v metropole. „Nemáme na výber, musíme okamžite uzavrieť Štokholm,“ povedala pre agentúru Reuters Cecilia Söderbergová-Nauclérová, profesorka mikrobiálnej patogenézy z Karolínskeho inštitútu, jedna z 2 300 akademikov, ktorí v otvorenom liste vyzvali vládu na zavedenie prísnejších opatrení. „Netestujeme dostatočne, neskúmame cesty šírenia, infikovaných dostatočne neizolujeme, vírusu sme umožnili voľné pôsobenie. Musíme prevziať kontrolu nad situáciou, nemôžeme dopustiť, aby nastal úplný chaos,“ varovala Söderbergová-Nauclérová a dodala: „Nikto túto cestu nevyskúšal, tak prečo by sme ju bez informovaného súhlasu mali ako prví otestovať vo Švédsku?“

Profesor Karolínskeho inštitútu Sten Linnarsson tiež upozorňuje na znepokojujúcu absenciu vedeckých dôkazov, ktoré by opodstatňovali benevolentný prístup. Ten prirovnal k tomu, keď necháte v kuchyni horieť oheň s tým, že ho uhasíte neskôr. „Nebezpečenstvo ale spočíva v tom, že vám zhorí celý dom,“ dodal pre denník Guardian.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #koronavírus