Ekvádorského exprezidenta odsúdili na osem rokov väzenia

Bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa bol dnes odsúdený za korupciu na osem rokov väzenia a stratu politických práv na 25 rokov. Informovala o tom agentúra EFE. Correa, ktorý bol prezidentom Ekvádoru od januára 2007 do mája 2017 a od tej doby žije v Belgicku, sa procesu nezúčastnil a označil ho za zmanipulovaný. Všetku vinu odmieta.

07.04.2020 21:57
Rafael Correa Foto: ,
Bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa na archívnej snímke z júla 2018
debata

Súdne pojednávanie, v ktorom dostalo trest okrem prezidenta ďalších 17 ľudí, sa dnes v metropole Quito konalo kvôli pandémii koronavírusu za prísnych ochranných opatrení. Jednotliví účastníci rokovania boli v budove súdu v miestnostiach a hovorili prostredníctvom videokonferencie. Niektorí sa záveru procesu dnes zúčastnili v meste Guayaquil, tiež cez internet.

V procese bolo obžalovaných celkovo 21 ľudí a kauza sa týkala úplatkov z rokov 2012 až 2016 a nelegálneho financovania strany Aliancie PAIS, na čele ktorej vtedy Correa stál a ktorú dnes vedie súčasný prezident Lenín Moreno. Ten býval predtým aj niekoľko rokov Correovým viceprezidentom a Correa ho neskôr podporoval ako svojho nástupcu. Neskôr sa ale obaja začali vzájomne verejne kritizovať.

Podľa miestneho denníka El Comercio bol Correa odsúdený za vedenie korupčnej siete, ktorá mala dostať v rokoch 2012 až 2016 úplatky výmenou za ovplyvnenie štátnych zákaziek pre podnikateľov. Medzi dnes odsúdenými je aj Correov niekdajší viceprezident Jorge Glas, ktorý dostal tiež trest osem rokov väzenia a rovnako sa 25 rokov nesmie zúčastniť politického života.

Proti Correovi, ktorý v pondelok oslávil 57. narodeniny, je v Ekvádore vedených niekoľko trestných konaní. Okrem iného je obviňovaný zo zločinného sprisahania a z pokusu o únos svojho politického oponenta v roku 2012, aj toto obvinenie označil exprezident za politicky motivované. Rafael Correa žije teraz v Belgicku, odkiaľ pochádza jeho manželka.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #väzenie #Rafael Correa