Sýrska armáda použila v roku 2017 chemické zbrane, uvádza správa OPCW

Letectvo sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa záverov vyšetrovacieho tímu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW) v marci 2017 zvrhlo na dedinu v západosýrskej provincii Hamá bomby obsahujúce chlór a nervový plyn sarín. Na spáchanie útoku armáda podľa vyšetrovateľov využila vrtuľník a stíhačky ruskej výroby Suchoj Su-22. Informovala o tom agentúra Reuters.

08.04.2020 21:12
debata (53)

Osobitný vyšetrovací tím bol zriadený členmi OPCW v roku 2018 s cieľom identifikovať páchateľa spomínaných útokov. Doteraz OPCW mohla iba oznámiť, či sa stal chemický útok, nie však, kto ho spáchal.

Podľa nových záverov vyšetrovateľov je dôvodné podozrenie, že pri útokoch, ktoré sa odohrali koncom marca 2017 v meste Latámina, bol použitý chlór a sarín, a že útočili piloti sýrskeho letectva.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo poznamenal, že správa vyšetrovacieho tímu OPCW prispela „k rastúcemu súboru dôkazov“, ktoré svedčia o tom, že sýrska vláda proti vlastným ľuďom používa chemické zbrane. Pompeo doplnil, že podľa Washingtonu disponuje Damask „dostatkom chemikálií,“ konkrétne sarínom a chlórom ", a je schopný ich naďalej produkovať a využívať.

Generálny tajomník OSN António Gutteres cez svojho hovorcu uviedol, že so správou bol oboznámený, ale na otázky týkajúce sa jej obsahu a záverov by mala zodpovedať OPCW. Guterres zopakoval, že využívanie chemických zbraní je neakceptovateľné a vinníci by mali byť postavení pred spravodlivosť.

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas uviedol, že Nemecko bude usilovať o zabezpečenie toho, že sa vinníci budú za svoje činy zodpovedať. Chce tak urobiť prostredníctvom Bezpečnostnej rady OSN, v ktorej je jeho krajina nestálym členom. „Teraz je na medzinárodnom spoločenstve aby okamžite reagovalo a zabezpečilo, aby vinníci boli postavení pred spravodlivosť,“ uviedol vo vyhlásení.

Agentúra AP však pripomína, že nie je jasné, ako by bolo možné zabezpečiť stíhanie predstaviteľov režimu v Damasku za vojnové zločiny. Sýria totiž nie je členom Medzinárodného trestného súdu (ICC), čo znamená, že zločiny spáchané sýrskou vládou na sýrskych občanoch v Sýrii nemôžu byť súdené pred týmto tribunálom.

Damask a Rusko vinu odmietajú

Damask a Rusko, ktoré je jeho spojencom, obvinenia z páchania chemických útokov opakovane odmietli. Podľa nich chemické útoky zinscenovala opozícia s cieľom očierniť sýrsku armádu. O ďalších krokoch by podľa OPCW teraz mali rozhodnúť členské štáty a generálny tajomník OSN António Guterres.

Vyšetrovací a identifikačný tím (IIT) OPCW, proti ktorého zriadeniu sa postavili Moskva a Damask, uviedol, že útoky z 24., 25. a 30. marca v Latámine mali dopad asi na sto ľudí.

„V postupe vyšetrovania boli zvážené rôzne hypotézy, IIT postupne dospel k tomu, že toto sú jediné možné závery, ku ktorým šlo dôjsť na základe získaných informácií,“ uvádza sa v správe. Päťdesiata brigáda a 22. divízia sýrskeho letectva podľa správy zvrhli bomby M4000 sa sarínom na Latáminu a chlór na nemocnicu. Lietadlá vzlietli zo základní Šajrát a Hamá.

„Vojenské operácie strategického druhu, ako boli tieto tri útoky, sa môžu odohrať len na základe nariadenia z najvyšších kruhov sýrskych ozbrojených síl,“ píše sa v správe.

Tím OPCW síce identifikoval pilotov lietadiel, ale zo správy, ktorú má dostať 193 členských štátov OPCW, ich mená odstránil. „Existujú pádne dôvody sa domnievať, že páchatelia … boli jedinci patriaci sýrskemu arabskému letectvu,“ uviedol šéf tímu IIT OPCW Santiago Onate Laborde.

Šéf OPCW Fernando Arias uviedol, že medzinárodné spoločenstvo a generálny tajomník OSN Guterres, by mali po zverejnení správy „podniknúť ľubovoľné kroky, ktoré považujú za vhodné a potrebné“.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní je medzinárodná organizácia, ktorá monitoruje dodržiavanie Dohovoru o chemických zbraniach. Svoju činnosť OPCW začala vykonávať 29. apríla 1997, kedy dohovor o chemických zbraniach nadobudol účinnosť. V posledných rokoch sa svetová pozornosť k organizácii obracala najmä v súvislosti so spormi medzi Sýriu a Ruskom na jednej strane a Spojenými štátmi, Francúzskom a Britániou na strane druhej.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #Organizácia pre zákaz chemických zbraní #Bašár al-Asad