V Brazílii kosí smrtiaca pliaga, v počte infikovaných predbehla Rusko

Kým štáty Európskej únie sa postupne vracajú k normálnemu životu, na opačnom konci sveta je situácia alarmujúca.

23.05.2020 06:00
koronavírus, Brazília, Rio de Janeiro Foto: ,
Socha Krista v brazílskom Rio de Janeiro nasvietená tak, aby vyzerala, že má nasadené rúško.
debata (45)

Brazília už denne máva štvorciferný počet obetí ochorenia COVID-19. Najnovšie tam za posledných 24 hodín pribudlo 1 001 mŕtvych. Hrozivo vyzerá aj počet nových prípadov nákazy koronavírusom – len počas jedného dňa malo pozitívny test až 18 500 obyvateľov tejto najľudnatejšej juhoamerickej krajiny. V počte infikovaných sa dostala na druhé miesto za Spojené štáty, predbehla Rusko.

S viac ako 20-tisíc úmrtiami na COVID-19 sa Brazília zaraďuje na smutné šieste miesto na svete v tragickej bilancii. Pokiaľ ide o Latinskú Ameriku, ďalšími najhoršie zasiahnutými štátmi sú Peru, Čile, Mexiko.

V Brazílii po nákaze koronavírusom zomiera viac mladých ľudí než vo väčšine ostatných krajín. Obeťami sa stávajú hlavne najchudobnejší, ktorí sa nemôžu dostatočne izolovať.

Z celkového počtu mŕtvych v Brazílii v súvislosti so smrtiacou pliagou je necelých 70 percent starších ako 60 rokov. Na porovnanie, v Taliansku a v Španielsku obete z tejto vekovej skupiny predstavujú až 95 percent všetkých, čo zabil COVID-19.

Tento rozdiel sa dá vysvetliť vekovou pyramídou: iba 13,6 percenta Brazílčanov má viac ako 60 rokov, na rozdiel od 25 percent Španielov a až 28 percent Talianov. Úlohu však zohrávajú aj iné okolnosti. „Naša populácia je mladšia, je preto normálne, že je viac obetí medzi ľuďmi, čo majú menej ako 60 rokov. Spôsobené je to však aj tým, že mladší menej dodržiavajú karanténne opatrenia," upozornil epidemiológ Mauro Sanchez z univerzity v hlavnom meste Brasília.

Kým na začiatku apríla bolo medzi skupinou obyvateľov mladších ako 60 rokov 19 percent úmrtí, tento týždeň ich počet narástol na 31 percent. Denný prírastok mŕtvych v Brazílii prvýkrát prekonal hranicu tisíc, celkovo v krajine od vypuknutia nákazy zomrelo viac ako 20-tisíc ľudí.

Najhoršie zasiahnutými vekovými skupinami sú ľudia vo veku 20 – 29 rokov a 30 – 39 rokov. V oboch je infikovaných až 580-tisíc osôb. „Tieto údaje nás znepokojujú, pretože dokazujú, že mladí ľudia nedodržiavajú nevyhnutné opatrenia a vystavujú sa tak vírusu napriek tomu, že im hrozí ťažký priebeh ochorenia," prízvukuje pneumologička Patricia Cantoová. „Aj keď väčšina infikovaných mladých osôb nepotrebuje hospitalizáciu, zdravotnícky systém je preťažený, lebo sa nestará len o starších pacientov," dodala.

Väčšina z tých, čo nerešpektujú karanténu a vychádzajú z obydlia, to však robí preto, že nemá na výber. Ide o milióny chudobných, ktorí sa potrebujú uživiť napríklad ako pouliční predajcovia, ktorí sú závislí od tieňovej ekonomiky. „Keby vláda zaviedla masívnu pomoc pre najviac ohrozených, možno by zostali radšej doma," nazdáva sa Sanchez.

Špecialista na infekčné ochorenia Julio Croda poznamenal, že chudobní mladí ľudia majú častejšie ťažký priebeh ochorenia COVID-19. „Veľa z nich sa nemôže zdravo stravovať, pričom mávajú vysoký krvný tlak alebo cukrovku," doplnil. Croda pokračoval, že tieto zistenia odporujú tvrdeniam tých, čo sú za zavedenie takzvanej vertikálnej izolácie, v ktorej sa izolujú len starší ľudia.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #koronavírus