Slovensko môže zachrániť život desiatkam Rusov

V ponuke svieti číslo 75. Je symbolické a špeciálne zariadenia sú životne dôležité. Premiér Igor Matovič ponúkol Rusku, že mu Slovensko zapožičia 75 umelých pľúcnych ventilátorov pre pacientov s ochorením COVID-19.

26.05.2020 16:36
debata (76)

Denník Pravda získal túto informáciu z dvoch zdrojov – od nemenovaného ministra a z prostredia Úradu vlády SR. Ani jeden nechcel byť citovaný, pretože sa ešte formálne čaká na súhlas ruskej strany. Matovič prišiel s touto ponukou v pondelok.

Presne 75 kusov ventilátorov má symboliku v tom, že sa spája so 75. výročím konca druhej svetovej vojny. „Treba to preto chápať ako prejav vďaky červenoarmejcom za obrovskú pomoc pri oslobodzovaní Slovenska. Bohvie, môže sa stať, že nejaké pľúcne ventilátory pomôžu aj ťažko chorým ruským vojnovým veteránom,“ poznamenal jeden zo zdrojov.

Rusko zasiahlo proti hrozbe koronavírusu, ktorý máva smrtiace následky, pohotovo na začiatku tohto roku, ale pliaga sa napriek tomu v krajine rozšírila. Moskva napríklad vtedy rýchlo zatvorila hranice s Čínou, odkiaľ sa vírus začal šíriť do sveta, a zrušila letecké spojenie s Iránom, ktorý začal hlásiť veľa infikovaných.

Najnovšie má Rusko za posledných 24 hodín 174 úmrtí, celkový počet obetí v krajine je viac ako 3 800. Nových prípadov nákazy za rovnaký čas je vyše 8 900. „Dovedna je v Rusku, ktoré má približne 146 miliónov obyvateľov, viac ako 362-tisíc infikovaných," napísala agentúra ČTK. V počte nakazených je Rusko na treťom mieste na svete. V smutnej bilancii sú jednoznačne prvé Spojené štáty americké, za nimi nasleduje Brazília.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #koronavírus