V prípade smrti Vietnamcov v kamióne zatkli 26 osôb

Polície v Belgicku a Francúzsku v stredu oznámili, že v utorok pri koordinovaných raziách zatkli celkovo 26 osôb podozrivých z pašovania ľudí. Ide o prípad smrti 39 vietnamských migrantov, ktorých telá našli v chladiarenskom kamióne vlani v októbri v Británii. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a AFP.

27.05.2020 19:17
kamión vietnamci migranti pašovanie británia Foto: ,
Na archívnej snímke z 23. októbra 2019 policajní forenzní vyšetrovatelia skúmajú nákladné auto, v ktorom našli 39 mŕtvych osôb v priemyselnom parku v britskom grófstve Essex.
debata (2)

Justičné orgány uviedli, že séria zásahov prebehla súbežne v utorok v skorých ranných hodinách v okolí Bruselu a Paríža, a to v rámci dvoch vyšetrovaní.

Jedno vyšetrovanie sa spustilo v nadväznosti na iné, ktoré sa zaoberalo úmrtím 39 migrantov nájdených v októbri vo vnútri zaparkovaného chladiarenského návesu kamióna privezeného do Anglicka.

Polícia vyšetrujúca nález tiel 39 ľudí z 23. októbra v anglickom meste Grays východne od Londýna zistila, že všetky obete pochádzali z Vietnamu a boli vo veku od 15 do 44 rokov, vrátane troch neplnoletých. Bolo medzi nimi 31 mužov a osem žien. Podľa polície zomreli v dôsledku nedostatku kyslíka a prehriatia v uzavretom priestore. Obete pochádzali z chudobných dedín vo Vietname a údajne zaplatili prevádzačom, aby ich vzali na riskantnú cestu za lepším životom v zahraničí.

Minulý mesiac sa vodič kamióna na súde v Londýne priznal k zabitiu.

Federálna prokuratúra v Belgicku uviedla, že vyšetrovaním sa rýchlo stanovila trasa, ktorou pašeráci obete prepravovali. Migranti potom nastúpili do kamióna, ale niektorí z nich sa pred odchodom do Británie zdržiavali v Belgicku.

Rozsiahlu utorkovú policajnú operáciu organizoval cezhraničný vyšetrovací tím, koordinovaný úradom EÚ pre justičnú spoluprácu s názvom Eurojust. Cezhraničný tím tvorili experti z Belgicka, Francúzska, Spojeného kráľovstva a Írska.

Parížska prokuratúra oznámila, že 13 ľudí zatknutých v utorok vo Francúzsku je podozrivých z účasti na zločineckej organizácii, ktorá poskytovala ubytovanie a dopravu niekoľkým desiatkam migrantov z juhovýchodnej Ázie, a to niekoľko mesiacov každý deň.

V oblasti Bruselu podnikla polícia 16 domových prehliadok, a to aj v konšpiračných bytoch, ktoré vyústili do zatknutia 11 vietnamských občanov a dvoch Maročanov. Piatich zo zatknutých obvinili z pašovania migrantov s priťažujúcimi okolnosťami, z členstva v zločineckej organizácii a z falšovania dokumentov.

Eurojust oznámil, že počas razií v Belgicku našli piatich migrantov.

Podozrivým pašerákom hrozia tresty po 15 rokov väzenia a pokuta vo výške do 150 000 eur za každú identifikovanú o­beť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pašovanie ľudí #migranti #Vietnamci