Vo svete je vyše 6 miliónov nakazených

Po celom svete potvrdili už viac ako šesť miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Dve tretiny z nich zaznamenali v Európe a USA. Aktuálne sa však vírus najrýchlejšie šíri v Latinskej Amerike, vyplýva z najnovšej bilancie agentúry AFP. Z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícii v sobotu o 22.15 h SELČ, vyplýva, že vo svete bolo potvrdených už minimálne 6 000 867 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 366 848 úmrtí.

31.05.2020 08:26 , aktualizované: 19:14
debata (43)

19:14 Počet úmrtí ľudí s chorobou covid-19 sa v Taliansku za posledný deň zvýšil o 75 na 33 415. O deň skôr pritom úrady informovali o 111 nových obetiach, uviedla agentúra Reuters. Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 355 na 233 019. Prírastok tak bol miernejší ako predchádzajúci deň, keď pribudlo 416 prípadov. Taliansko je z hľadiska počtu úmrtí nakazených koronavírusom na treťom mieste za Spojenými štátmi a Britániou. Aktuálne krajina registruje 42 075 osôb s chorobou covid-19. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa znížil na 435 zo 450 v predchád­zajúcom dni, čím sa potvrdil dlhodobý klesajúci trend.

19:10 V Británii za uplynulých 24 hodín zomrelo 113 ľudí s covid-19. Doteraz tak v krajine, kde žije približne 67 miliónov obyvateľov, na komplikácie súvisiace s infekciou zomrelo 38 489 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters. Denník Daily Mirror poznamenal, že obdobne nízku nedeľný bilanciu ohlásila Británie naposledy 17. mája, keď zomrelo 114 nakazených.

18:13 Kaviarne a reštaurácie vo Francúzsku sa môžu po 2,5-mesačnej pauze od utorka 2. júna opäť otvoriť. Uvoľnenie niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom ohlásila vláda minulý týždeň. V Paríži je však radosť prevádzkovateľov opatrná, nakoľko sa hostia môžu stretávať len na vonkajších terasách. Starostka hlavného mesta Anne Hidalgová, ktorá sa snaží o opätovné zvolenie, oznámila, že prevádzky môžu využiť viac priestoru než obvykle, aby mohli dodržať bezpečnostné opatrenia a pravidlá. Bistrá, ktoré sú zvyčajne otvorené celý deň a servírujú typické jedlá, sú typickým znakom Paríža.

17:02 Švédsko nevykázalo za posledných 24 hodín žiadne úmrtie súvisiace s chorobou covid-19. Stalo sa tak prvýkrát od 13. marca. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na švédske úrady. Upozornila však, že cez víkendy sú zvyčajne údaje hlásené s oneskorením. Škandinávska krajina je známa svojím pomerne benevolentným prístupom k pandémii spôsobenej koronavírusom.

14:10 Irán potvrdil v nedeľu už viac ako 150.-tisíc prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Počet nových prípadov infekcie v krajine v uplynulých dňoch opäť rastie, píše agentúra AFP. Iránska vláda do veľkej miery uvoľnila epidemiologické opatrenia, ktoré zaviedla v polovici februára. Ministerstvo zdravotníctva však varovalo pred druhou vlnou nákazy po tom, ako sa vírus opäť objavil v niektorých oblastiach krajiny. Za uplynulých 24 hodín Irán potvrdil 2516 nových prípadov, čím celkový počet infikovaných prekročil 150-tisíc a dosiahol 151 466, uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

12:03 Nemecké úrady umiestnili v nedeľu v stredonemeckom meste Göttingen do karantény okolo 160 ľudí po tom, ako na koronavírus pozitívne otestovali 35 osôb, ktoré sa predtým zúčastnili na niekoľkých veľkých súkromných podujatiach. Informovala o tom agentúra DPA. Všetky väčšie podujatia sú v Nemecku aj naďalej zakázané v dôsledku spolkových opatrení s cieľom spomaliť šírenie nového druhu koronavírusu. Jeden infikovaný je vo vážnom stave. Mestské úrady uviedli, že otestujú všetkých tých, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými bez ohľadu na to, či prejavujú symptómy alebo nie.

11:10 Na Slovensku v sobotu nepribudol žiadny človek pozitívne testovaný na nový koronavírus. Na Slovensku doteraz celkovo evidujú 1 521 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom ústredný krízový štáb na stránke www.korona.gov.sk.

10:52 Rusko potvrdilo v nedeľu za uplynulých 24 hodín 9268 nových prípadov koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet nakazených dosiahol 405 843. Počet obetí stúpol o 138 na 4 693. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Až 2 595 nových prípadov hlási Moskva, ktorá je ohniskom nákazy v Rusku. Denný nárast infikovaných prekročil 9 000 prvýkrát od 23. mája. V porovnaní so sobotou je počet novonakazených vyšší o 2,3 percenta.

9:22 Po vyše dvoch mesiacoch otvorili v nedeľu komplex mešity al-Aksá, ktorá sa nachádza na Chrámovej hore vo východnom Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra AFP. Mešitu, ktorá je tretím najposvätnejším miestom islamu, uzavreli v polovici marca v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

9:20 Rumunský premiér Ludovic Orban dostal pokutu za nenosenie rúška. Svoj priestupok priznal a požadovanú sumu zaplatil, informovala televízia BBC. Predsedovi vlády bola udelená pokuta po tom, ako sa objavila na internete fotografia, na ktorej fajčil v miestnosti v spoločnosti ďalších ministrov. Podľa Orbana išlo o záber z nedávnej oslavy jeho narodenín. Predseda vlády dostal dve pokuty v celkovej výške približne 600 eur. Jednu za to, že v rozpore s platnými epidemiologickými opatreniami nemal na tvári ochranné rúško, a druhú za fajčenie v uzavretej miestnosti.

9:04 Pre koronavírusovú epidémiu vyzývali v Českej republike lekári, ale aj ministerstvo, aby ľudia chodili do zdravotníckych zariadení len v prípade akútnych problémov. Teraz už však začínajú apelovať, aby sa k lekárovi znovu vybrali. Prestali totiž chodiť na preventívne prehliadky, a to by po čase mohlo znamenať problém, píše na svojej webovej stránke Česká televízia (ČT). Ordinácie praktických a najmä detských lekárov sa už zase začínajú zapĺňať pacientmi. Teraz najmä na očkovanie: v mnohých prípadoch totiž práve pre epidémiu ľudia očkovanie odkladali, poznamenáva ČT.

8:33 Brazília predstihla Francúzsko v počte úmrtí na nový koronavírus, ktorý je v tejto latinskoamerickej krajine už štvrtý najvyšší na svete. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP. V Brazílii, ktorá je v rámci Latinskej Ameriky epicentrom pandémie, už celkovo potvrdili 28 834 úmrtí súvisiacich s nákazou novým koronavírusom SARS-CoV-2.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19