Trump kritizoval guvernérov, žiada tvrdšie zásahy voči násilníkom

Prezident USA Donald Trump požadoval v pondelok tvrdšie zásahy voči osobám, ktoré počas súčasnej vlny protestov páchajú násilie a výtržnosti. Väčšina guvernérov amerických štátov podľa Trumpa nepostupuje dostatočne rázne, informovala agentúra AP.

01.06.2020 06:32 , aktualizované: 22:23
Donald Trump Foto: ,
Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump.
debata (342)

Trump s guvernérmi hovoril prostredníctvom videokonferencie, účastníkmi ktorej boli i predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní a bezpečnostných zložiek. „Väčšina z vás nepostupuje rázne. Musíte zatýkať ľudí,“ povedal Trump guvernérom, ktorých zároveň vyzval, aby voči násilníkom nasadili aj príslušníkov Národnej Gardy. To podľa neho pomohlo upokojiť aj situáciu v Minneapolise.

Prezident žiadal, aby boli podobné prísne opatrenia prijaté aj v ďalších mestách, kde došlo k prejavom násilia, sú ako New York, Filadelfia a Los Angeles. „Musíte zatýkať ľudí, musíte ísť ľuďom po stopách, musíte ich umiestniť do väzenia na 10 rokov a potom sa takéto veci nikdy nezopakujú,“ povedal prezident. „Toto robíme vo Washingtone a chystáme sa urobiť niečo, čo ľudia nikdy predtým nevideli,“ dodal.

Vlnu protestov a nepokojov vyvolala smrť neozbrojeného muža čiernej pleti Georgea Floyda v meste Minneapolis. Ten zomrel v pondelok 25. mája po brutálnom zásahu policajta, ktorý bol následne obvinený z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia.

Floyd zomrel na následky zadusenia

Floyd zomrel na zadusenie v dôsledku tlaku na krku a chrbte. Preukázala to pitva vykonaná na žiadosť rodiny zosnulého Floyda. S odvolaním sa na vyjadrenia právnych zástupcov rodiny o tom v pondelok informovala agentúra AP.

Pitva odhalila, že Floydovi sa v dôsledku tlaku prerušil prívod krvi do mozgu, a záťaž na chrbte mu zase sťažila dýchanie. Závery rodinou vyžiadanej pitvy sa líšia od predchádzajúcej oficiálnej pitvy, ktorej výsledky sú popísané v trestnom oznámení voči policajtovi, ktorý proti 46-ročnému Floydovi zasahoval.

Zmienená oficiálna pitva sa zaoberala účinkami zadržania, aj skrytými zdravotnými problémami a omamnými látkami, ktoré mohol Floyd užiť, pričom nenašla nič, čo by „podporilo diagnózu traumatického udusenia či uškrtenia“, píše AP.

Trump v bunkri

Agenti Tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorá chráni amerického prezidenta a jeho rodinu, v piatok v noci preventívne presunuli šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa do bunkra. Urobili tak po tom, ako sa pred jeho washingtonským sídlom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí hádzali kamene a snažili sa preraziť policajné zátarasy.

V bunkri, ktorý bol navrhnutý na použitie v núdzových situáciách, ako sú teroristické útoky, strávil Trump takmer hodinu, uviedla v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na člena Republikánskej strany blízkeho Bielemu domu, ktorý nechcel byť menovaný, keďže nemá oprávnenie verejne sa vyjadrovať o súkromných záležitostiach hlavy štátu.

Túto informáciu potvrdil aj nemenovaný člen Trumpovej administratívy. Ako prvý o nej písal denník New York Times. „Biely dom sa nevyjadruje k bezpečnostným protokolom a rozhodnutiam,“ povedal v reakcii hovorca Bieleho domu Judd Deere. Podobne reagovala aj USSS, ktorá uviedla, že verejne neinformuje o svojich operáciách.

Prezident a jeho rodina boli podľa republikánskeho zdroja otrasení veľkosťou a hnevom davu, ktorý sa v piatok zhromaždil pred Bielym domom. Nie je známe, či s prezidentom bola v bunkri aj jeho manželka Melania a 14-ročný syn Barron, protokol USSS to však vyžaduje.

Zákaz vychádzania

Trump v sobotu odcestoval na Floridu, kde sledoval štart prvej americkej súkromnej vesmírnej lode. Následne sa vrátil Bieleho domu obliehaného demonštrantmi.

Tí prišli do jeho blízkosti aj v nedeľu. Starostka Washingtonu Muriel Bowserová preto od nedeľňajšej 23.00 h do pondelňajšej šiestej hodiny ráno miestneho času vyhlásila v meste zákaz vychádzania. O pomoc tiež požiadala Národnú gardu, ktorá bude asistovať tamojšej polícii.

Krátko pred začiatkom platnosti zákazu vychádzania sa začala situácia vo Washingtone vyhrocovať a polícia nasadila proti demonštrantom slzotvorný plyn a paprikový sprej, informuje televízia CNN. Len niekoľko blokov od Bieleho domu bolo založených niekoľko požiarov, jeden zachvátil suterén Kostola sv. Jána, známeho aj ako „kostol prezidentov“, pretože tam na bohoslužby chodia mnohí prezidenti vrátane Donalda Trumpa.

Biely dom v súvislosti s napätou situáciou varoval zamestnancov, ktorí musia prísť v pondelok do práce, aby skryli svoje preukazy, kým sa nedostanú k stanovišťu USSS a to isté urobili pri odchode, informuje CNN s odvolaním sa na e-mail, ktorý má k dispozícii.

Desiatky útokov na novinárov

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyjadrila znepokojenie nad vysokým počtom útokov na novinárov informujúcich o protestoch proti policajnému násiliu v USA. Informoval o tom v pondelok denník Die Welt.

Za posledné dni došlo v Spojených štátoch k najmenej 68 útokom na zamestnancov médií, uviedla RSF. Organizácia zo zodpovednosti za tieto útoky viní prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý podľa nej médiá „démonizuje“.

„Bezprecedentná brutalita, s akou sa v uplynulých dňoch do novinárov pustila polícia aj protestujúci je výsledkom tejto nepriateľskej rétoriky,“ povedal Christian Mihr z nemeckej sekcie RSF. Policajtov vyzval, aby žurnalistov chránili, a nie im bránili v práci.

Počas protestov v približne 30 amerických mestách sa novinári stali terčom útokov gumovými projektilmi, paprikovým sprejom či slzotvorným plynom. Na mnohých miestach došlo k ničeniu prenosových vozov či novinárskeho vybavenia.

K jednému z najhorších útokov došlo v Minneapolise, kde fotografku Lindu Tiradovú zasiahla strela z gumového projektilu príslušníka polície, v dôsledku čoho prišla o ľavé oko. Polícia strieľala aj na tím novinárov z redakcie nemeckej spravodajskej stanice Deutsche Welle. Gumené projektily zasiahli aj dvoch spolupracovníkov tlačovej agentúry Reuters.

V Pittsburghu skupina demonštrantov fyzicky napadla reportéra televíznej stanice KDKA-TV, ktorý musel byť následne prevezený do nemocnice. Vo Washingtone zbili protestujúci reportéra televízie Fox News a jeho kameramana.

Po tom, čo v piatok počas priameho vstupu z dejiska protestov došlo k zadržaniu novinára americkej spravodajskej spoločnosti CNN Omara Jimeneza a členov jeho štábu, boli podľa RSF zadržaní aj ďalší spravodajcovia.

Polícia tam nakrátko zadržala aj korešpondenta austrálskej televízie 9News a jeho tím. V Las Vegas zadržala polícia fotografku spolupracujúcu s agentúrou AFP, ktorá musela stráviť noc na policajnej stanici. Spojené štáty sú v rebríčku slobody tlače na 45. mieste zo 180 krajín sveta.

Počas protestov v New Yorku zatkli aj starostovu dcéru

Dcéra starostu New Yorku bola jednou z takmer 790 ľudí, zatknutých v tomto americkom meste od začatia protestov.Pred­staviteľ justičných orgánov, ktorý si pre citlivosť záležitosti želal ostať v anonymite, povedal pre AP, že 25-ročnú Kiaru de Blasiovú zatkli v sobotu neskoro večer 30. mája.

V hlásení o zatknutí, ktoré získal denník New York Post, sa uvádza, že starostova dcéra odmietla opustiť ulicu v newyorskej štvrti Manhattan, keď to policajti nariadili, lebo ľudia hádzali predmety. Kiare, ktorá je černoška, dali neskôr predvolanie na súd a prepustili ju.

Starosta Bill de Blasio, ktorý je beloch, sa v nedeľu na tlačovom brífingu o zatknutí dcéry nezmienil. Hovorcovia radnice sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili.

Protesty i v Nemecku

Nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda podnietila protesty aj vo viacerých nemeckých mestách. V pondelok vyšlo do ulíc Berlína približne 1500 ľudí, napísala agentúra DPA.

Na berlínsku demonštráciu prišli aj rodiny s deťmi. Viacerí z účastníkov niesli plagáty s nápismi ako „Nemôžem dýchať, spravodlivosť pre Georgea Floyda“ či „Byť čiernym nie je zločin“. Pred berlínskou Brandenburskou bránou sa zišlo približne 200 ľudí, ktorí sa odtiaľ vydali na pochod proti policajnému násiliu v USA. Ďalšie stovky ľudí protestovali pred miestnou americkou ambasádou.

Protest proti policajnému násiliu v USA pred... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Nemecko USA Berlín Mníchov protesty rasizmus solidarita Protest proti policajnému násiliu v USA pred Brandenburskou bránou, Berlín 1. júna 2020

Zhruba 350 ľudí protestovalo ešte v sobotu večer proti policajnej brutalite aj v bavorskej metropole Mníchov, informovala v pondelok tamojšia polícia. Dodala, že až na jedno slovné napadnutie tamojšieho policajta sa demonštrácia zaobišla bez incidentov a mala pokojný priebeh.

Podporu protestom, ktoré Floydova smrť vyvolala naprieč USA, vyjadrili aj viacerí hráči nemeckej futbalovej Bundesligy počas víkendových zápasov. Weston McKennie z klubu Schalke mal napríklad na ramene pásku s nápisom „Spravodlivosť pre Georgea Floyda“.

Trump viní demokratických starostov a guvernérov

Po nepokojoch v mnohých amerických mestách, vyvolaných úmrtím Georgea Floyda sa prezident Trump v nedeľu na Twitteri opäť pustil do starostov a guvernérov z Demokratickej strany a vyzval ich, aby prijali tvrdšie opatrenia proti výtržníkom.

„Títo ľudia sú ANARCHISTI. Povolajte našu Národnú gardu. Svet sa pozerá a smeje sa na vás a na Ospalom Joeovi,“ napísal Trump, ktorý svojho pravdepodobného demokratického vyzývateľa v novembrových voľbách Joea Bidena posmešne prezýva Ospalý Joe (Sleepy Joe).

Samotný Biden v nedeľu na Facebooku oznámil, že predchádzajúci deň navštívil protest proti policajnému násiliu vo svojom rodnom meste Wilmington v štáte Delaware. Zverejnil aj fotografiu, ktorá ho zachytáva, ako v rúšku a kľačiac hovorí s mužom tmavej pleti a jeho malým dieťaťom.

„Našou krajinou otriasa bolesť, ale nesmieme dovoliť, aby nás táto bolesť zničila. Našou krajinou otriasa hnev, ale nemôžeme dovoliť, aby nás tento hnev pohltil. Naša krajina je vyčerpaná, ale nedovolíme, aby nás naše vyčerpanie porazilo… Ako prezident pomôžem viesť tento dialóg – a čo je dôležitejšie, budem počúvať, tak ako som to urobil dnes na mieste protestov vo Wilmingtone,“ napísal Biden v komentári.

V ďalších tvítoch Trump opäť pochválil nasadenie Národnej gardy v štáte Minnesota, kde protesty prepukli, a vyslovil názor, že sa tak malo stať skôr. V inom tvíte verzálkami napísal: „ZÁKON A PORIADOK!“

Trump na Twitteri takisto žiada, aby bolo extrémne ľavicové hnutie ANTIFA zaradené na zoznam teroristických organizácií. „Spojené štáty zaradia ANTIFA do kategórie teroristických organizácií,“ napísal. Toto hnutie, ktorého chce svoje politické ciele dosiahnuť prostredníctvom priamych akcií a nie reformami, a ďalší „radikálni extrémisti“ sú podľa Trumpa zodpovední za to, že pôvodne pokojné demonštrácie vyústili do násilností.

Minister spravodlivosti William Barr v nedeľu potvrdil, že federálna polícia FBI dostala poverenie identifikovať organizátorov nepokojov. „Organizované násilie vedie ANTIFA a ďalšie podobné skupiny. Ide o domáci terorizmus,“ cituje Barra agentúra AFP. Minister už predtým povedal, že násilnosti na mnohých miestach „boli plánované, organizované a rozdúchavané anarchistickými a ľavicovými extrémistickými skupinami“.

342 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Biely dom #demonštrácia #Donald Trump #USSS