NATO odmietlo tvrdenie Ruska o provokatívnych vojenských cvičeniach

Severoatlantická aliancia v pondelok informovala, že v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2 bolo zrušených niekoľko vojenských cvičení aliancie alebo bol zmenený ich scenár.

01.06.2020 17:48 , aktualizované: 20:47
debata (463)

Aliancia takto reagovala na kritiku velenia ruskej armády, ktoré v pondelok obvinilo USA a ich spojencov z NATO z vykonávania „provokatívnych“ vojenských cvičení v blízkosti hraníc Ruska.

Hovorkyňa NATO Oana Lungescuová tiež podľa agentúry TASS uviedla, že aliancia je otvorená dialógu s Ruskom o vojenskej transparentnosti. Upozornila však, že aliancia zatiaľ od Ruska nedostala odpoveď na svoj návrh zvolať zasadnutie Rady Rusko-NATO.

„NATO zostáva otvorené dialógu s Ruskom o znižovaní rizík a vojenskej transparentnosti, preto sme vo februári navrhli ruskej strane nové zasadnutie Rady Rusko-NATO. Ruská federácia, žiaľ, neprejavila záujem o uskutočnenie takéhoto stretnutia,“ uviedla.

Ústredie NATO, kde sa konajú aj stretnutia Rady NATO-Rusko, je od začiatku marca pre verejnosť uzavreté. Naplánované stretnutia a rokovania sú buď zrušené, alebo sa konajú vo formáte videokonferencie.

Hovorkyňa NATO reagovala na vyhlásenie ruského generála Sergeja Rudského, ktorý v pondelok okrem iného kritizoval ako provokáciu voči Rusku najmä vojenské cvičenia krajín NATO v Barentsovom mori, keď sa uskutočnil aj nácvik útokov na objekty v Rusku a jednotky sa cvičili aj v likvidácii balistických rakiet.

Rudskoj uviedol, že šlo o prvé cvičenie tohto typu, ktoré NATO organizovalo od konca studenej vojny. Dodal, že v súvislosti so sériou vojenských cvičení Rusko poslalo NATO list, v ktorom navrhuje znížiť vzájomné vojenské aktivity na obdobie epidémie vyvolanej koronavírusom nového druhu, ale aliancia na túto ponuku nereflektovala.

Napriek tomuto odmietnutiu sa Rusko rozhodlo tento rok neuskutočniť žiadne veľké cvičenia v blízkosti hraníc s členmi NATO, vyhlásil Rudskoj. Agentúra AP pripomenula, že vzťahy medzi Ruskom a Západom sa ocitli na najnižšej úrovni od konca studenej vojny, keď Rusko v roku 2014 anektovalo Ukrajine patriaci Krymský polostrov a keď začalo aktívne podporovať separatistov na východnej Ukrajine.

463 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #vojenské cvičenia