Trump pohrozil použitím vojenskej sily na potlačenie protestov

Americký prezident Donald Trump v súvislosti s nepokojmi po úmrtí Afroameričana Georgea Floyda pohrozil, že vyšle armádu do tých štátov, kde budú guvernéri váhať s potlačením násilností. Protesty sa za posledný týždeň rozšírili do 75 miest aj napriek tomu, že v 40 z nich platí zákaz nočného vychádzania. Pokojné demonštrácie sa v pondelok na mnohých miestach znovu zvrhli do rabovania a ničenia majetku.

02.06.2020 11:32 , aktualizované: 22:30
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump drží v ruke Bibliu pred kostolom St. John v Lafayette parku oproti Bielemu domu vo Washingtone počas pokračujúcich protestov po násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyd v pondelok 1. júna 2020
debata (170)

„Skončíme nepokoje a bezprávie, ktoré sa v našej krajine rozšírili,“ povedal Trump v pondelok večer miestneho času v Ružovej záhrade Bieleho domu. „Som váš prezident práva a poriadku,“ dodal.

V pozadí sa ozývali hlasné rany, pretože poriadkové sily v tom čase rozháňali nenásilný protest na námestí Lafayette oproti prezidentskému sídlu. Následne vyšlo najavo, že cieľom policajného zákroku bolo námestie vyčistiť od demonštrantov, aby ním mohol Trump prejsť k neďalekému kostolu, kde sa nechal fotiť s bibliou v ruke.

Protesty a násilnosti vyvolalo úmrtie 46-ročného Georgea Floyda, ktorému pri zatýkaní v Minneapolise v štáte Minnesota kľačal na krku zasahujúci policajt aj napriek tomu, že podozrivý opakovane kričal, že nemôže dýchať.

Podľa výsledkov súkromnej pitvy, ktorú si objednala Floydova rodina išlo o zabitie. Správa zo súkromnej pitvy uviedla, že Floyd sa udusil kvôli tlaku na krk a chrbát. Oficiálna pitva zase tvrdila, že Floyd utrpel zástavu srdca pri zásahu policajtov. Muž podľa nich trpel srdcovým ochorením a ukázalo sa, že nedávno užil drogy.

Americký štát Minnesota už začal vyšetrovanie policajného oddelenia v meste Minneapolis za porušovanie ľudských práv v reakcii na smrť Georgea Floyda. Oznámil to guvernér štátu Minnesota Tim Walz, ktorého citovala agentúra DPA.

Úrad v štáte Minnesota, ktorý dohliada na dodržiavanie ľudských práv občanov, bude podľa Walza vyšetrovať postupy policajného oddelenia v Minneapolise za posledných desať rokov. „Mlčanie je spolupáchateľstvo,“ povedal. Minnesotské úrady podľa jeho slov na boj proti rasizmu využijú všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii.

Postrelili štyroch policajtov

Štyroch zranených policajtov si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v pondelok neskoro večer v meste St. Louis v americkom štáte Missouri. Stalo sa tak po tom, čo spočiatku pokojný protest proti policajnému násiliu prerástol v noci do násilností. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Policajtov previezli do tamojšej nemocnice so zraneniami, ktoré nie sú „život ohrozujúce“, napísala polícia v príspevku na Twitteri. Kto presne strieľal, nebolo bezprostredne jasné. V pondelok popoludní miestneho času sa pred budovou súdu v centre St. Louis zišlo na pokojnom proteste niekoľko stoviek ľudí vrátane starostky Lydy Krewsonovej.

Demonštranti sa však neskôr zhromaždili pred policajnou centrálou, kde ich policajti rozháňali slzotvorným plynom. Niektorí protestujúci rozbili výklad na obchode v centre mesta, ukradli z neho časť tovaru a následne obchod podpálili.

Rabovanie v New Yorku

Úrady v americkom meste New York vyhlásili zákaz nočného vychádzania do utorka rána po tom, čo ľudia rabovali obchody v centrálnej štvrti Manhattan a zameriavali sa na niektoré luxusné, svetoznáme značky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Rabujúci ľudia podnikli útok okrem iných na prepychový módny obchod Michael Kors na Piatej avenue, ale aj na Nike, Lego a predajne s elektronikou v manhattanskej časti Midtown. Potom už začal platiť do 05.00 h miestneho času zákaz vychádzania, informovali novinári tlačovej agentúry AFP.

Skupiny mladých ľudí sa v tejto oblasti presúvali od bloku budov k ďalšiemu bloku, kde je zvyčajne mnoho turistov, ale teraz v období pandémie koronavírusu tam býva prázdno – polícia pritom zablokovala niektoré celé ulice.

Zábery miestnej televízie NY1 zachytávali niektorých mladých ľudí, ako vybiehajú z obchodu s elektronikou Best Buy a polícia ich zatýka. Podobný osud postihol aj južnú časť Manhattanu, uviedol fotograf AFP. Denník New York Times napísal, že známy obchodný dom Macy's sa tiež stal terčom rabujúceho davu.

Polícia oznámila len toľko, že „napadnuté boli početné obchody“ a po celom meste zatkla „stovky“ osôb. Starosta New Yorku Bill de Blasio uviedol, že terčom útokov sa stalo množstvo obchodov na Madison Avenue a situácia je „naozaj neprijateľná“. Výsledkom bolo, že starosta presunul začiatok zákazu vychádzania z 23.00 h už na 20.00 h. „Mesto je úplne pod kontrolou a je prevažne tiché a pokojné,“ trval v interview pre NY1.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #nepokoje #Donald Trump #George Floyd