Biden a Trump vyhrali primárky v siedmich štátoch

Bývalý viceprezident USA Joe Biden zvíťazil v demokratických primárkach vo všetkých siedmich štátoch, kde sa v utorok hlasovalo. Republikánske primárky všade vyhral aj súčasný prezident Donald Trump, pre ktorého je však nominačný súboj len formalitou. Čaká sa už len na výsledky hlasovania z hlavného mesta Washingtonu, informovala dnes agentúra AP.

03.06.2020 06:42
Pensylvania primárky USA Foto: ,
Primárky v meste Philadelphia, štát Pensylvánia.
debata (3)

V utorok sa demokratické a republikánske primárky konali okrem hlavného mesta Washingtonu v štátoch Pensylvánia, Indiana, Rhode Island, Nové Mexiko, Montana, Južná Dakota a Maryland.

Všetci Bidenovi súperi už z boja o demokratickú nomináciu odstúpili, pripomína AP. Na zisk demokratickej nominácie však potrebuje v primárkach získať podporu 1991 delegátov.

Bidenov hlavný protikandidát Bernie Sanders z boja o prezidentskú nomináciu demokratov odstúpil už začiatkom apríla a podporil svojho súpera.

Sanders po oznámení ukončenia svojej kampane zdôraznil, že zostane na kandidátke a bude sa usilovať získať podporu čo najväčšieho počtu delegátov so zámerom „uplatniť značný vplyv“ na smerovanie Demokratickej strany.

Demokratický kandidát, ktorý z primárok vzíde, bude v novembrových voľbách súperom súčasného prezidenta Trumpa. Ten sa taktiež uchádza o nomináciu republikánskej strany, kde však nemá vážnejšieho rivala a tak je viac-menej isté, že ju získa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #Donald Trump