Porošenko zbohatol. Obrazy mu vzali, pošlú ho za mreže?

Petro Porošenko sa vrátil na zoznam ukrajinských dolárových miliardárov. Časopis Forbes najnovšie odhadol jeho majetok na 1,4 miliardy dolárov (USD). V roku 2014 to bolo 1,3 miliardy USD, ale o rok klesol na 750 miliónov USD a odvtedy sa nad úroveň jednej miliardy USD nedostal.

03.06.2020 08:00
debata (50)

Na druhej strane, staronový miliardár má opletačky s vyšetrovateľmi. Dôvodom sú drahé umelecké diela a zverejnenie nahrávky, ktorá na neho vrhá tieň podozrenia z objednávky na odstránenie generálneho prokurátora.

Kriminalisti poslali výzvu Porošenkovi, aby prišiel vypovedať ako svedok v prípade dovozu 43 vzácnych obrazov, ktorý mal byť zatajený colným orgánom. Neprišiel. „Namiesto toho obrazy vystavil v kyjevskom Múzeu Ivana Gončara," napísala agentúra UNIAN.

Porošenko zaradil do expozície aj zarámované potvrdenie, ktoré má podľa neho dokazovať, že všetko bolo legálne. „Na vernisáži povedal, že sú to obrazy zo súkromnej zbierky jeho rodiny. Poznamenal, že sú vystavené diela majstrov, ktorí boli spätí s Ukrajinou, zbožňovali ju, tvorili tu," uviedol portál 112.

Obrazy, o ktoré sa začali zaujímať vyšetrovatelia, patria medzi skvosty. Stačí uviesť mená ako Iľja Repin či Ivan Ajvazovskij. Výstava však trvala len chvíľu, pretože policajti vylomili dvere a z múzea odniesli všetkých 43 diel svetoznámych maliarov. Kauza je nateraz v rovine tvrdenia proti tvrdeniu: Porošenko prízvukuje, že neporušil zákon, naopak, vyšetrovatelia majú úplne odlišný názor.

Ukrajinský novinár Jevhen Kuksin na sociálnej sieti upozornil, že prípad má širší rozmer. Porošenko kúpil obrazy v roku 2012 tak, že 4,8 milióna USD za ne zaplatil firme Vernon Holding. Kuksin napísal, že Porošenko takto presunul peniaze na spoločnosť v daňovom raji, ktorú má pod kontrolou. „Veď Vernon Holding vlastnil akcie Porošenkovej továrne Rošen a firmu spravoval Sergej Zajcev. Ten bol aj správca Rošenu. Porošenko vyviezol milióny hrivien do daňového raja na Britských Panenských ostrovoch," konštatoval Kuksin.

Druhý prípad, v ktorom lieta Porošenko, smrdí ešte viac. Na verejnosť unikla nahrávka jeho telefonátu z konca roku 2015, keď bol prezident, s vtedajším viceprezidentom USA Joeom Bidenom. Má z nej vyplývať, že na Porošenka zatlačil, aby vymenil generálneho prokurátora. Bidenovi malo ísť o to, aby v Kyjeve záujem orgánov činných v trestnom konaní o kšefty jeho syna na Ukrajine smeroval dostratena. Na revanš mal od Washingtonu prisľúbiť štátu pôžičku v objeme jednej miliardy USD.

Porošenko tvrdí, že nahrávka je podvrh, respektíve môže byť účelovo upravená s cieľom pošpiniť ho. Naopak, prezident Volodymr Zelenskyj sa zjavne prikláňa k tomu, že zvukový záznam je autentický. „Konverzácia sa dá chápať, klasifikovať ako vlastizrada," zdôraznil podľa agentúry AP. Keby prokuratúra vzniesla obžalobu a súd by jej dal za pravdu, exprezidentovi by hrozilo väzenie na niekoľko rokov. Mimochodom, Porošenko nakoniec vtedajšieho šéfa prokuratúry Viktora Šokina z funkcie odstránil – odvolal ho v marci 2016.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko