KĽDR varovala, že zruší bilaterálnu vojenskú dohodu s Južnou Kóreou

Severná Kórea vo štvrtok varovala, že ak Soul nezastaví aktivistov, ktorí na jej územie vypúšťajú balóny s protipchjongjanskými letákmi, tak zruší bilaterálnu vojenskú dohodu s Južnou Kóreou a zatvorí cezhraničný armádny komunikačný kanál.

04.06.2020 12:03
debata

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie mladšej Kim Čong-unovej sestry Kim Jo-džong.

Severokórejskí utečenci a iní aktivisti vypúšťajú za hranice balóny s letákmi, ktoré kritizujú vládu Kim Čong-una za porušovanie ľudských práv a jeho jadrový program.

„Predstavitelia Južnej Kórey draho doplatia na to, ak s touto situáciou nič neurobia a stále budú hľadať výhovorky“, povedala Kim Jo-džong pre severokórejskú tlačovú agentúru KCNA.

Utečencov nazvala „ľudským odpadom“ a „zavšivavenými psami“, ktorí zradili svoju domovinu, a dodala, že je „čas na to, aby za nich ich majitelia niesli zodpovednosť“, čím odkazovala na juhokórejskú vládu.

Zástupcovia Južnej a Severnej Kórey dosiahli rozsiahlu bilaterálnu vojenskú dohodu na septembrovom summite v roku 2018 v severo­kórejskej metropole Pchjongjang. Dohoda zahŕňa zastavenie „všetkých nepriateľských akcií“ vrátane vojenských cvičení v okolí štátnych hraníc, vytvorenie bezletovej zóny a postupný odsun hliadok, zbraní aj mín z demilitarizo­vanej zóny.

Väčšina bodov tejto dohody sa však nedodržiava, keďže Pchjongjang po neúspešnom vietnamskom summite s Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom z roku 2019 do veľkej miery prerušil kontakt so Soulom.

Severná Kórea vtedy žiadala zrušenie amerických sankcií výmenou za čiastočnú denuklearizáciu, čo Trump nebol ochotný urobiť.

Pre koronavírusovú pandémiu bola činnosť v cezhraničnom komunikačnom kanáli pozastavená a Severná Kórea od podpísania dohody vykonala už desiatky testov zbraní.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea