Moskva žiada OBSE preveriť, ako Česi plnia záväzky v boji proti nacizmu

Rusko vyzýva Česko, aby dodržiavalo medzinárodné záväzky v boji proti neonacizmu, a apelovalo aj na štruktúry Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby v tejto súvislosti posúdili dianie v ČR. Podľa agentúry TASS to uviedol stály predstaviteľ Ruska pri OBSE Alexander Lukaševič.

03.07.2020 17:56
debata (261)

„Žiadame české orgány, aby dodržiavali medzinárodné záväzky, a to aj v oblasti boja proti rasizmu a neonacizmu,“ uvádza sa vo vyhlásení. Konštatuje sa v ňom, že „už nás neprekvapuje, že vedenie Európskej únie takéto porušovanie zamlčuje, rovnako ako v prípade radu ďalších členov EÚ. Vyzývame OBSE a jej špecializované štruktúry, aby zaujali principiálne stanovisko k tomu, čo sa v ČR deje“.

Stály predstaviteľ upozornil OBSE na to, že v posledných rokoch sa prípady neonacizmu v ČR vyskytujú čoraz častejšie. Razí sa aj línia na marginalizáciu úlohy Červenej armády a heroizáciu nacistických spolupáchateľov.

Lukaševič vo svojom vyhlásení pripomenul viaceré prípady, keď boli odstránené pamätníky či pamätné tabule na počesť oslobodenia krajiny či tých-ktorých miest. Mnohé ďalšie podobné objekty sa stali terčom opakovaných útokov vandalov.

Vo vyhlásení sa tiež spomína, že špecializované štruktúry na ochranu ľudských práv v rámci OSN, najmä Výbor pre odstránenie rasovej diskriminácie, zaznamenávajú v ČR aj šírenie rasistických stereotypov a predsudkov voči menšinovým skupinám, a to najmä prostredníctvom internetu a sociálnych sietí. Terčom týchto prejavov sú podľa Lukaševiča najmä žiadatelia o azyl, utečenci, Rómovia a Židia. Rusko v tejto súvislosti vyjadrilo znepokojenie aj nad úlohou médií v tomto procese.

261 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #OBSE