Pri Viedni našli telo blogera, ktorý kritizoval čečenského lídra Kadyrova

Rakúski vyšetrovatelia zisťujú okolnosti vraždy 43-ročného muža pôvodom z Čečenska, ku ktorej došlo neďaleko Viedne. Ako podozriví boli zadržaní dvaja ruskí občania, informovala v pondelok agentúra Interfax.

06.07.2020 12:33
rakúsko vražda Foto: ,
Telo zavraždeného blogera so stopami strelných rán sa našlo v nedeľu pri meste Gerasdorf bei Wien. 5.7.2020
debata (95)

Telo zavraždeného so stopami strelných rán sa našlo v nedeľu pri meste Gerasdorf bei Wien. Podľa správ miestnych médií obeť bola žiadateľom o politický azyl v Rakúsku. Rakúska polícia uviedla, že je príliš skoro hovoriť o motívoch vraždy.

Mnohí sledovatelia blogov zavraždeného na sociálnych sieťach však uviedli, že jeho smrť mohla byť „trestom za urážky a kritiku čečenského vedenia“ – bloger totiž na ich adresu často používal expresívne výrazy, čo je pre „čečenskú komunitu neprijateľné“.

Podľa spravodajského portálu Kavkazskij uzel a Kavkaz.Realii zavraždeným je bloger Mamichan (Anzor) Umarov, ktorý vo svojich článkoch kritizoval čečenského lídra Ramzana Kadyrova. Pod názvom „Anzor iz Veny“ mal aj vlastný kanál na sieti YouTube, ktorý mal 12 600 sledova­teľov.

Rakúska polícia v kauze zadržala dvoch Rusov – prvého, 48-ročného, v sobotu v Linzi, druhého 37-ročného sa podarilo zadržať v nedeľu. Podľa zatiaľ nepotvrdených správ najmenej jeden zo zadržaných je tiež čečenskej národnosti.

Ako informoval Kavkazskij uzel, v utorok sa pred ruským veľvyslanectvom vo Viedni uskutoční zhromaždenie na protest „proti politickým vraždám“ kritikov Kadyrova a jeho režimu.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #vražda #Čečensko #Ramzan Kadyrov