Koronavírus: Poľský prezident odmieta povinné očkovanie

Poľský prezident Andrzej Duda nechce, aby očkovanie proti koronavírusu bolo povinné. Samozrejme, vakcína proti chorobe COVID-19 zatiaľ neexistuje. Podľa mnohých odborníkov je však očkovanie jedinou šancou, ako skutočne poraziť nový koronavírus.

07.07.2020 16:48
Poľsko voľby prezidentské prieskum 2. kolo Foto: ,
Poľská hlava štátu Andrzej Duda medzi svojimi stúpencami.
debata

Duda už v nedeľu bude bojovať v druhom kole prezidentských volieb proti varšavskému starostovi Rafalovi Trzaskowskému. Hlavu štátu podporuje vládnuca konzervatívno-populistická strana Právo a spravodlivosť (PiS). Za starostom hlavného mesta stojí centristická Občianska koalícia.

Podľa prieskumov verejnej mienky to bude tesný súboj. Duda v prvom kole získal 43,5 percenta hlasov, Trzaskowski 30,46. Obaja kandidáti potrebujú voličov menej úspešných súperov a tomu prispôsobili aj taktiku. Najmä Duda pokračuje v snahe získať prívržencov krajnej pravice a podporovateľov antisystémových politických prúdov.

V tomto kontexte sa asi dajú chápať aj jeho slová, že nechce povinné očkovanie proti koronavírusu. S vakcináciou sa spája množstvo konšpiračných teórií. Duda o žiadnej nehovoril, ale podľa jeho kritikov samotné tvrdenie, že hlava štátu by sa očkovať nedala, spochybňuje možnú budúcu vakcínu.

"Čo sa týka očkovania, tak v žiadnom prípade nepodporujem povinnú vakcináciu. Otvorene poviem, že som sa nikdy nedal očkovať proti chrípke,“ citoval spravodajský portál wprost.pl vyjadrenie z Dudovho rozhovoru, ktorý zorganizovala poľská verejnoprávna televízia TVP.

Hlava štátu uviedla, že ako dieťa a dospievajúceho chlapca ho očkovali proti rôznym chorobám, keby však bola k dispozícii vakcína proti COVID-19, mala by byť dobrovoľná.

Neskôr Duda na sociálnej sieti Twitter napísal, že tí, čo tvrdia, že je proti vakcinácii, manipulujú. Nemá vraj problém s očkovaním proti chorobám, ako sú obrna, tuberkulóza či šarlach. Duda tu asi myslel záškrt, proti šarlachu neexistuje vakcína.

"Prečo by mala byť vakcinácia proti tuberkulóze povinná, a proti koronavírusu nie? Nedáva to zmysel,“ reagoval na twitteri na prezidenta expert na poľskú politiku Ben Stanley z Centra pre štúdium demokracie na SWPS Univerzite vo Varšave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vakcína #Andrzej Duda #koronavírus #Covid-19 #poľská politika