Biden v prípade volebného víťazstva okamžite obnoví americké členstvo vo WHO

Demokrat Joe Biden prisľúbil, že ak sa stane novým americkým prezidentom, Spojené štáty opäť vstúpia do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

08.07.2020 06:37 , aktualizované: 08:48
debata (51)

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v predchádzajúcich dňoch upovedomila Kongres, že Spojené štáty oficiálne vystupujú z WHO. Američania budú podľa Bidena lepšie chránení, keď sa ich krajina bude podieľať na medzinárodnej spolupráci v oblasti verejného zdravia.

„V prvý deň po svojom nástupe do funkcie prezidenta opäť vstúpim do WHO a obnovím našu vedúcu pozíciu vo svete,“ napísal Joe Biden v utorok na Twitteri.

Biden sa uchádza o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany. V novembrových prezidentských voľbách bude jeho súperom republikán Donald Trump. „Kongres dostal oznámenie, že POTUS (prezident) oficiálne vystupuje z WHO v čase pandémie,“ uviedol v utorok na Twitteri demokratický senátor Robert Menendez, člen senátneho výboru pre zahraničné vzťahy.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric potvrdil, že USA organizácii oznámili svoje vystúpenie, ktoré nadobudne platnosť 6. júla 2021, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC.

Primárky v Delaware a New Jersey

Bývalý viceprezident USA Joe Biden sa stal víťazom demokratických primárok v amerických štátoch Delaware a New Jersey. Informovala o tom agentúra AP.

Bidenovo víťazstvo nie je prekvapením vzhľadom na skutočnosť, že bývalý viceprezident si už začiatkom júna zabezpečil nomináciu Demokratickej strany pre novembrové prezidentské voľby, v ktorých bude vyzývateľom prezidenta Donalda Trumpa. Ten podľa očakávania zvíťazil v utorňajších republikánskych primárkach v Delaware.

Biden je faktickým volebným lídrom demokratov, odkedy v apríli zo súboja o nomináciu odstúpil jeho posledný hlavný súper Bernie Sanders. Na to, aby sa aj oficiálne stal nominantom, potreboval získať 1991 delegátov v primárkach v jednotlivých štátoch USA. Trump získal dostatočný počet delegátov na nomináciu Republikánskej strany do novembrových volieb už v marci.

Čínska zahraničnopolitická kampaň

Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray v utorok vyhlásil, že Čína sa snaží spravodajskou činnosťou ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v Spojených štátoch a má vlastného preferovaného kandidáta, píše agentúra AFP.

Wray nespresnil, či Čína podporuje súčasného prezidenta Donalda Trumpa alebo jeho predpokladaného rivala z Demokratickej strany Joea Bidena. Obaja Čínu v minulosti tvrdo kritizovali.

Čínska zahraničnopolitická kampaň v Spojených štátoch podľa Wraya operuje bez prestávky. „Nie je to hrozba iba z dôvodu volieb. Skôr je to celoročná, stála hrozba, ktorá ale má dôsledky aj pre voľby,“ povedal Wray v prejave na Hudsonovom inštitúte.

Čína sa údajne takisto snaží hľadať „prostredníkov“ s vplyvom na amerických guvernérov a iných predstaviteľov, ktorí ju kritizujú alebo podporujú pre ňu škodlivé kroky. Americké spravodajské služby už v súvislosti s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA z roku 2016 uviedli, že sa Rusko vtedy pokúšalo zasahovať do predvolebnej kampane v prospech Trumpa a v neprospech jeho demokratickej súperky Hillary Clintonovej. Dialo sa tak prostredníctvom kampaní na sociálnych sieťach alebo hekerských operácií.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #New Jersey #prezidentské voľby #Delaware