Čínu zasiahli silné dažde, pri záplavách zahynulo viac ako 140 ľudí

Už viac ako 140 ľudí zahynulo od konca júna pri záplavách v strednej a vo východnej Číne spôsobených neustálym dažďom. Úrady však varujú, že to najhoršie ešte len príde, napísala v pondelok agentúra AFP.

13.07.2020 13:50
Čína Počasie Povodne Foto: ,
Záchranári odstraňujú následky záplav, ktoré zasiahli mesto I-chaj na juhozápade Číny v nedeľu 28. júna 2020
debata

Letné záplavy sa v Číne vyskytujú od nepamäti. Najviac zasahujú povodie rieky Jang-c'-ťiang, kde sa nachádza aj epicentrum koronavírusovej pandémie – mesto Wu-chan.

Neustále dažde zničili od konca júna 28-tisíc domovov. Meteorológovia predpovedajú, že hladina Jang-c'-ťiangu a jeho prítokov by sa tento týždeň mala ešte zvýšiť. Jang-c'-ťiangu tento rok namerali tretiu najvyššiu úroveň hladiny v histórií meraní.

Doposiaľ vôbec najvyššiu hladinu namerali aktuálne na 33 riekach. Úrady vydali varovania na dovedna 433 tokoch. Štátne médiá minulý týždeň pravidelne publikovali zábery z miest a dedín ponorených pod vodu, s ľuďmi ukrývajúcimi sa na strechách domov a čakajúcimi na záchranu.

Záplavy a následné zosuvy pôdy najťažšie zasiahli provincie Ťiang-si, Chu-pej a Chu-nan v strednej Číne a An-chuej, Če-ťiang a Ťiang-su na východe krajiny. Čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu úrady v týchto provinciách vyzval, aby mobilizovali všetky sily a pomohli zasiahnutým občanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #záplavy