Bieloruská volebná komisia odmietla zaregistrovať Babaryku do volieb prezidenta

Bieloruská ústredná volebná komisia odmietla v utorok zaregistrovať kandidatúru Viktara Babaryku, ktorý sa chcel uchádzať o prezidentský úrad v augustových voľbách, informovala agentúra AFP.

14.07.2020 13:30
Viktar Babaryka Foto: ,
Bieloruský opozičný predstaviteľ Viktar Babaryka
debata (5)

Volebná komisia jednohlasne odmietla Babarykovu kandidatúru. Bývalého riaditeľa banky Belgazprombank médiá považovali za hlavného rivala dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka.

Dôvodom odmietnutia kandidatúry je vyšetrovanie Belgazprombanku v súvislosti s podozrením z daňových únikov a prania špinavých peňazí. Belgazprombank je najväčšia banka v Bielorusku a je dcérskou spoločnosťou ruského energetického gigantu Gazprom.

Minulý týždeň polícia v tejto súvislosti Babaryku a jeho syna Edvarda zadržala a predviedla na výsluch. Spravodajský portál Novaja gazeta informoval, že Babarykovcov zadržali vo štvrtok ráno po tom, ako volebnej komisii odovzdali ďalšie hárky s podpismi na podporu kandidatúry Viktara Babaryku v prezidentských voľbách.

Po zadržaní ich oboch previedli na výsluch na oddelenie vyšetrovania finančnej trestnej činnosti pôsobiace v rámci Výboru štátnej kontroly (KGK). Vyšetrovanie Belgazprombanku a ďalších spoločností Babaryka minulý týždeň označil za „nátlakovú taktiku“. Zdôraznil, že banka za jeho vedenia prešla auditmi bieloruských i zahraničných spoločností a voči jej činnosti nikdy nemali výhrady ani bieloruské vládne orgány.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #prezidentské voľby #Viktar Babaryka