Macron sa zastal nového ministra vnútra obvineného zo znásilnenia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v utorok verejne zastal nového ministra vnútra Géralda Darmanina, ktorého vyšetrujú pre podozrenie zo znásilnenia. Informovala o tom agentúra AFP.

14.07.2020 21:00 , aktualizované: 15.07.2020 14:38
debata

„Ak sa niekto stane obeťou súdu ulice či sociálnych sietí od chvíle, keď je obvinený, avšak ešte nie súdený… tak sa mení povaha našej demokracie a stáva sa z nej demokracia názoru,“ povedal Macron. Išlo o jeho prvé verejné vyjadrenie na margo obvinenia.

Macron vymenoval 37-ročného Darmanina do funkcie 6. júla – pri reorganizácii francúzskej vlády. Vo viacerých francúzskych mestách sa následne konali protesty organizácií bojujúcich za ochranu a práva žien.

Macron v utorok povedal, že „rešpektuje emócie a hnev feministiek“ a váži si boj proti násiliu i za rodovú rovnosť. „Taktiež si však cením to, čo môže našu demokraciu ešte viac posilniť – to, že sa nebudeme neustále podriaďovať emóciám,“ dodal.

Na obranu Darmanina sa postavilo i 167 poslancov

Na obranu nového francúzske ministra vnútra Darmanina sa postavilo i 167 poslancov z centristickej strany Republika v pohybe (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona, informovala agentúra DPA.

„Verejná pomsta nie je spravodlivosť,“ uviedli poslanci a poslankyne v stĺpčeku uverejnenom v stredu v denníku Le Monde, ktorý sa venoval obrane ministra Darmanina. „V krajinách, v ktorých je porušovaná prezumpcia neviny, nie sú obete sexuálneho násilia, najmä ženy, lepšie chránené,“ píšu ďalej poslanci.

V druhom liste 91 feministických aktivistiek a aktivistov z 35 krajín odsúdilo Darmaninovo vymenovanie za ministra. Okrem neho sa im nepozdáva ani nový minister spravodlivosti Eric Dupont-Moretti, prominentný právnik, ktorý kritizoval hnutie MeToo. „Francúzske vládne nominácie predstavujú politický posun k antifeminizmu, ktorého význam presahuje hranice Francúzska,“ píšu signatári listu.

Vymenovaniu Darmanina do funkcie predchádzal podľa prezidenta rozhovor medzi štyrmi očami. Macron dodal, že jeho vzťah s ministrom v súvislosti s touto kauzou je „založený na dôvere muža k mužovi“.

Darmanin čelí obvineniu ženy, ktorá tvrdí, že ju znásilnil v roku 2009 po tom, ako ho požiadala o právnu pomoc. Trestné oznámenie na súčasného ministra podala v roku 2017. Obvinenie bolo v roku 2018 zamietnuté, tento rok však odvolací súd v Paríži nariadil znovuotvorenie vyšetrovania prípadu.

Samotný Darmanin obvinenie odmieta a bráni sa tvrdením, že išlo o „konsenzuálny pohlavný styk“ iniciovaný údajnou obeťou znásilnenia. Ženu zažaloval za ohováranie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #znásilnenie #Emmanuel Macron